Sóska
Fotó: Shutterstock

A sóska antioxidáns tartalma miatt javíthatja az egészséget

Csökkenti a rák kockázatát, megóv a cukorbetegségtől – 5 ok, amiért érdemes sóskát fogyasztani!

A sóska nem tartozik a legnépszerűbb növények közé, pedig a fogyasztása rengeteg egészségügyi előnnyel járhat. Annak ellenére, hogy sokan nem kedvelik, az eredetileg gyógynövényként használt sóska segít a szív-és érrendszeri betegségek, a diabétesz megelőzésében és csökkenti a rák kockázatát is.


1. Tele van antioxidánssal 

Az antioxidánsok különösen fontosak az egészségünk védelmében, a sóskában pedig jócskán találunk belőlük: a növény tele van fenolsavval, flavoniodokkal és naftalinokkal. Ezek azok a vegyületek, amelyek semlegesítik az úgynevezett szabad gyököket, amik hosszú távon károsíthatják a sejtjeinket. Épp ezért

a sóska segíthet elkerülni a szív-és érrendszeri megbetegedéseket, a különböző rákos daganatok kialakulását és a cukorbetegséget egyaránt.

2. Csökkenti a rákos sejtek számát 

Embereken végzett kutatások ugyan egyelőre nem ismertek, de az állatkísérletek azt mutatták, hogy a sóska valóban képes csökkenteni a rákos sejtek számát és a betegséggel járó mellékhatásokat is enyhíti. Azoknál a leukémiás állatoknál például, akik sóskát fogyasztottak, megállt a fogyás és nőtt a fehérvérsejtek száma.

Ajánljuk figyelmedbe! 4 gyógynövény, amely segít egyensúlyban tartani a hormonháztartásunkat

3. Hozzájárul a szív egészségéhez 

Állatkísérletek azt mutatják, hogy a sóska fogyasztása nagyban hozzájárul a legfontosabb szervünk, a szív egészségéhez is. A növényből készült kivonat ugyanis hatékony az erek tágításában, ami jelentősen csökkenti a magas vérnyomás kockázatát.

A sóska másik pozitív hatása az, hogy csökkenti a vérrögképződést.

4. Az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet

S\u00f3skaleves

A sóska jótékony hatással van a cukorbetegség és az Alzheimer-kór kialakulására is

Fotó: Shutterstock

A sóska egyik fajtája, a Rumex hastatus esetében kimutatták, hogy elpusztítja azokat a káros szabad gyököket is, amelyeket felelősnek tartanak az Alzheimer-kór kialakulásáért. Bár ebben az esetben sem végeztek kísérleteket embereken, a tudósok abban bíznak, hogy a sóska fogyasztása a különböző neurodegeneratív betegségek megelőzésében is hasznos szerepet játszhat.

Ez is érdekelhet! A fehér tea 4 jótékony hatása az egészségünkre, amiről még mindig csak kevesen tudnak

5. Hatékony a gyulladások és a cukorbetegség ellen 

A sóska rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt a különböző fertőzések és gyulladások ellen is hatásos lehet, ráadásul az immunrendszer megfelelő működéséhez is hozzájárul. Ezen felül magas a rosttartalma is, ami segíthet stabilizálni a vércukorszintet, így a diabétesz kialakulását is megelőzheti.

Tejfölös sóskaleves 

Hozzávalók:

  • 200 g sóska (lehetőség szerint friss, de a fagyasztott sóska is megfelelő)
  • 2 darab krumpli
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • alaplé
  • 1 doboz tejföl
  • olaj
S\u00f3skaleves

A sóskaleves citrusos, savanykás íze igazi hűsítő lehet a nyári melegben

Fotó: Shutterstock

Elkészítése:

1. A hagymát apró, a krumplit közepesen nagy kockákra vágjuk.

2. Az olajat felforrosítjuk, majd amikor sisteregni kezd, rádobjuk a hagymát és a burgonyát. Kevergetjük addig, amíg a hagyma áttetsző nem lesz.

3. Ezután felöntjük az alaplével és addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul.

4. Tegyük bele a durvára vágott sóskát és főzzük, míg a növény el nem kezd kissé megfonnyadni. Sóval és borssal ízlés szerint ízesítsük.

5. Ezután öntsük egy botmixerbe az egészet és pürésítsük össze.

6. A krémes állagú levest tegyük vissza a tűzhelyre és öntsük hozzá a tejföl felét. Négy-öt perc folyamatos kevergetés mellett főzzük tovább, majd vegyük le a tűzhelyről.

7. A leves tetejére öntsük rá a maradék tejfölt és már tálalhatjuk is!

A figyelmetekbe ajánljuk