A sóska nem tartozik a legnépszerűbb növények közé, pedig a fogyasztása rengeteg egészségügyi előnnyel járhat. Annak ellenére, hogy sokan nem kedvelik, az eredetileg gyógynövényként használt sóska segít a szív-és érrendszeri betegségek, a diabétesz megelőzésében és csökkenti a rák kockázatát is.
1. Tele van antioxidánssal
Az antioxidánsok különösen fontosak az egészségünk védelmében, a sóskában pedig jócskán találunk belőlük: a növény tele van fenolsavval, flavoniodokkal és naftalinokkal. Ezek azok a vegyületek, amelyek semlegesítik az úgynevezett szabad gyököket, amik hosszú távon károsíthatják a sejtjeinket. Épp ezért
a sóska segíthet elkerülni a szív-és érrendszeri megbetegedéseket, a különböző rákos daganatok kialakulását és a cukorbetegséget egyaránt.
2. Csökkenti a rákos sejtek számát
Embereken végzett kutatások ugyan egyelőre nem ismertek, de az állatkísérletek azt mutatták, hogy a sóska valóban képes csökkenteni a rákos sejtek számát és a betegséggel járó mellékhatásokat is enyhíti. Azoknál a leukémiás állatoknál például, akik sóskát fogyasztottak, megállt a fogyás és nőtt a fehérvérsejtek száma.
Ajánljuk figyelmedbe! 4 gyógynövény, amely segít egyensúlyban tartani a hormonháztartásunkat
3. Hozzájárul a szív egészségéhez
Állatkísérletek azt mutatják, hogy a sóska fogyasztása nagyban hozzájárul a legfontosabb szervünk, a szív egészségéhez is. A növényből készült kivonat ugyanis hatékony az erek tágításában, ami jelentősen csökkenti a magas vérnyomás kockázatát.
A sóska másik pozitív hatása az, hogy csökkenti a vérrögképződést.
4. Az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet
A sóska jótékony hatással van a cukorbetegség és az Alzheimer-kór kialakulására is
Fotó: Shutterstock
A sóska egyik fajtája, a Rumex hastatus esetében kimutatták, hogy elpusztítja azokat a káros szabad gyököket is, amelyeket felelősnek tartanak az Alzheimer-kór kialakulásáért. Bár ebben az esetben sem végeztek kísérleteket embereken, a tudósok abban bíznak, hogy a sóska fogyasztása a különböző neurodegeneratív betegségek megelőzésében is hasznos szerepet játszhat.
Ez is érdekelhet! A fehér tea 4 jótékony hatása az egészségünkre, amiről még mindig csak kevesen tudnak
5. Hatékony a gyulladások és a cukorbetegség ellen
A sóska rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt a különböző fertőzések és gyulladások ellen is hatásos lehet, ráadásul az immunrendszer megfelelő működéséhez is hozzájárul. Ezen felül magas a rosttartalma is, ami segíthet stabilizálni a vércukorszintet, így a diabétesz kialakulását is megelőzheti.
Tejfölös sóskaleves
Hozzávalók:
- 200 g sóska (lehetőség szerint friss, de a fagyasztott sóska is megfelelő)
- 2 darab krumpli
- 1 nagy fej vöröshagyma
- alaplé
- 1 doboz tejföl
- olaj
A sóskaleves citrusos, savanykás íze igazi hűsítő lehet a nyári melegben
Fotó: Shutterstock
Elkészítése:
1. A hagymát apró, a krumplit közepesen nagy kockákra vágjuk.
2. Az olajat felforrosítjuk, majd amikor sisteregni kezd, rádobjuk a hagymát és a burgonyát. Kevergetjük addig, amíg a hagyma áttetsző nem lesz.
3. Ezután felöntjük az alaplével és addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul.
4. Tegyük bele a durvára vágott sóskát és főzzük, míg a növény el nem kezd kissé megfonnyadni. Sóval és borssal ízlés szerint ízesítsük.
5. Ezután öntsük egy botmixerbe az egészet és pürésítsük össze.
6. A krémes állagú levest tegyük vissza a tűzhelyre és öntsük hozzá a tejföl felét. Négy-öt perc folyamatos kevergetés mellett főzzük tovább, majd vegyük le a tűzhelyről.
7. A leves tetejére öntsük rá a maradék tejfölt és már tálalhatjuk is!