egy férfi kézben tart egy keleti vándorsáskát

Decemberben hivatalosan is felkerülhet az étlapokra a vándorsáska

2021 utolsó hónapjától élelmiszerként is forgalomba hozható a Locusta migratoria, vagyis a keleti vándorsáska. A rovar alapanyagként számos élelmiszer összetevőjeként is felhasználható az Európai Unióban, de fagyasztva, szárítva és őrült formában is beszerezhetik az ínyencségeket kedvelők.


A Haszon magazin beszámolója szerint a rovari fehérjeelőállítással foglalkozó holland vállalt, a Fair Insects 2018 végén kezdeményezte a rovarfaj – rágcsálnivalóként és élelmiszer-alapanyagként egyaránt – új élelmiszerként való forgalomba helyezését.

Az engedélyezésre szükség volt az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság, vagyis az EFSA szakvéleményére, mely kimondta,

a keleti vándorsáska fagyasztott, szárított és por formában a forgalmazó által javasolt felhasználás és mennyiség mellett biztonságosan fogyasztható

– írja mno.hu.

\u200bKeleti v\u00e1ndors\u00e1ska

Keleti vándorsáska

Nicolas Lindsay/Unsplash

A vándorsáska fogyasztása amúgy nem teljesen biztonságos, a rákfélékre, puhatestűekre és atkákra allergiás személyeknél ugyanis allergiás reakciót válthat ki, de további allergének kerülhetnek az újonnan engedélyezett élelmiszerbe a rovar táplálékából.

Mivel a rovarok a rendszeres fogyasztásának hosszú távú élettani hatásairól nincsenek tapasztalataink, így az uniós engedély mindössze a kérelmező holland vállalat termékeire terjed ki, más gyártóknak tehát továbbra is engedélyeztetniük kell hasonló termékeiket. A Fair Insects a szellemi tulajdon védelmére hivatkozva nem hozta nyilvánosságra a rovar tenyésztésének és feldolgozásának részleteit.

A vándorsáska egyébként már a második rovarfajta, amit fogyasztásra alkalmasnak találta az EFSA: előként a lisztkukac kapta meg az erre vonatkozó, minden tagországra érvényes engedélyt.

A klímaváltozás miatt a jövőben sokkal több rovarfélét fogyaszthatunk majd, ám egy ausztrál kutatás szerint ez nem mindenkinek jelent jó hírt.

A figyelmetekbe ajánljuk