Egyre több tücsköt ehetünk a jövőben, de érdemes vigyázni vele
A jövőben fontos táplálék lehet a tücskökből készült élelmiszer, de egy ausztrál kutatás szerint a kagyló- és rákfélékre allergiásoknál a rovarok is kiváltják a betegséget.

A tücsökalapú fogásokban 20 olyan proteint azonosítottak, amely egyes embereknél súlyos allergiás reakciót okozhat – írja a Haszon Magazin a Food Chemistry című szaklap friss számából szemlézve. A projektet a nyugat-ausztráliai Edith Cowan Egyetem tudósa, Michelle Colgrave vezette. A kutató szerint a tücskök és más rovarok kulcsfontosságú táplálékai lehetnek a 2050-ben a Földön élő, mintegy 9,7 milliárd embernek.

Több mint kétmilliárdan ma is naponta esznek rovarokat, ami fenntartható megoldás lehet, mert fehérjéi jól kiegészítik a hagyományos állati fehérjeforrásokat. A tücsök fehérjetartalma magas, tápanyagokban gazdag, ráadásul környezetbarát. Számos kutatás kimutatta, hogy jót tesz a belek egészségének, csökkenti a vérnyomást és sok benne az antioxidáns

A rengeteg jó tulajdonsága mellett azonban jelentős mennyiségű fehérjét találtak benne, amely allergiát válthat ki a rákfélékre érzékenyeknél (a felmérések szerint az emberiség 3 százalékánál).

Hamarosan Európa-szerte felkerülhet a vendéglők étlapjára a lisztkukac-burger, lisztkukac-muffin és a lisztkukacos spagetti, az EU élelmiszerbiztonsági hatósága ugyanis nemrégiben kimondta, hogy a lisztkukac emberi fogyasztásra alkalmas.

A rovarokat sokkal kisebb területen és kisebb energiafelhasználással, így alacsonyabb károsanyag-kibocsátással lehet nevelni, mint a disznókat, marhákat, csirkéket és egyéb haszonállatokat, amelyek most az emberiség fő fehérjeforrásának számítanak.


A figyelmetekbe ajánljuk