Bor és sajtok
Fotó: Shutterstock

A sajtokban lévő probiotikum megelőzi a másnaposságot

Már tudományos magyarázata is van, hogy miért kell a borok mellé sajtot fogyasztanunk

A finomabbnál finomabb borok és a különleges sajtok hosszú ideje tökéletes kiegészítői egymásnak. Egy új kutatás szerint azonban nemcsak az ízharmónia miatt érdemes ezt a kombinációt választani: a sajt ugyanis segít az alkohol káros hatásainak leküzdésében is.


A Vince szemlézi azt a tanulmányt, ami a Journal of Functional Foods folyóiratban jelent meg, és ami a bor- és sajtfogyasztás jótékony hatásait vizsgálja. A kutatásból az derül ki, hogy a két élelmiszert nemcsak a kulináris élvezetek miatt együtt fogyasztani, de azért is, mert a sajtokban található probiotikumok hamarabb lebontják az alkoholt, így nem kell aggódnunk a másnap miatt sem.

Ez is érdekelhet! Itt a szezon: így készül a tökéletes forralt bor

A tanulmányban patkányokon végeztek kísérleteket és az eredmények megerősítették a kutatókat abban, hogy a sajtok segíthetnek elkerülni a másnaposságot.

A dél-koreai csapat a kísérlet során két probiotikus baktériumot, a Lactococcus lactis-t és a Lactobacillus plantarumot vonta ki a különböző sajtokból. A portál információi szerint állagmegóvás miatt aztán az izolált baktériumokat egy probiotikus túrósajt elkészítéséhez használták fel.

Bor \u00e9s sajtok

Egyelőre vizsgálják, hogy mely sajtok a leghatékonyabbak a másnaposság ellen

Fotó: Shutterstock

A kísérletben résztvevő 20 patkányt négy különböző csoportra osztották: az első csoport kapott a probiotikus túrósajtból, a második csoport probiotikum nélkülit kapott, míg a harmadik és a negyedik csoport egyáltalán nem kapott semmit.

Ezután az első három csoportba tartozó patkányok 25 százalékos etanolt kaptak, míg az utolsó csoportnak csak sóoldatot adtak.

Ezt is olvasd el! Meglepő kombináció: így készül a mexikói vörösboros forró csoki

A vizsgálatok azt mutatták, hogy

azon állatok szervezetében, akik probiotikus sajtot kaptak, feleannyi alkohol és acetaldehid volt a vizsgálat után, ráadásul a jótékony hatású enzimek száma is magasabb volt az ő szervezetükben.

Ez pedig azt jelenti, hogy a probiotikus sajtkészítmények jelentősen csökkentik a másnaposság kockázatát és az alkohol is kevésbé képes kifejteni a hatását. Azzal kapcsolatban további kutatások folynak, hogy pontosan melyek azok a sajtok, amik a legnagyobb százalékban képesek semlegesíteni az alkohol káros hatását.

A figyelmetekbe ajánljuk