Tényleg ez lenne a másnaposság legjobb ellenszere? A tudomány válaszol!

Tényleg ez lenne a másnaposság legjobb ellenszere? A tudomány válaszol!

Ha nem szeretnél kínzó másnapot, vagy legalábbis lassítani szeretnéd az alkohol felszívódását, a buli előtt érdemes egy két kanálnyi olívaolajat inni. Legalábbis sokan esküsznek erre a módszere, de vajon mi igaz ebből?


Csábító hatása ellenére ez az állítás minden tudományos alátámasztást nélkülöz, és érdemes fenntartással kezelni.

Az olívaolajos trükk mögött az az elmélet áll, hogy magas zsírtartalma bevonatot képez a gyomornyálkahártyán, ami lelassítja az alkohol felszívódásának sebességét a véráramba. Ez a lassabb felszívódás állítólag csökkenti a másnaposság intenzitását – írja a Science Alert.

Ez is érdekelhet: Több alkoholt isznak az intelligens emberek egy kutatás szerint

Bár igaz, hogy a zsíros ételek bizonyos mértékig késleltethetik az alkohol felszívódását, ennek a taktikának a hatékonysága kétséges. Az alkohol felszívódása elsősorban a vékonybélben történik, és csak körülbelül 20%-a szívódik fel a gyomorban.

Ez azt jelenti, hogy még ha az olívaolaj lassítja is a kezdeti felszívódást a gyomorban, az alkohol nagy része akkor is felszívódik az emésztési folyamat későbbi szakaszában.

Emellett a szervezet anyagcseréje vagy az alkohol természetes lebontása, amelynek során a máj saját fehérje-mechanizmusa segítségével kémiailag átalakítja az alkoholt, a másnaposság tüneteinek, például a kiszáradásnak, a fejfájásnak és a hányingernek az elsődleges oka. Az olívaolaj nem avatkozik bele ebbe az anyagcsere-folyamatba oly módon, hogy az megváltoztatná a másnaposság kimenetelét.

Hatékonyabb módszerek

Hidratálás: A dehidratáció a másnaposság tüneteinek egyik fő okozója. Az alkoholfogyasztás előtt, közben és után víz fogyasztása segíthet a hidratáltsági szint fenntartásában és a másnaposság súlyosságának csökkentésében.

Táplálkozás: Egy tápláló étel elfogyasztása ivás előtt hatékonyabban lassíthatja az alkohol felszívódását, mint egy feles olívaolaj. A fehérjében, zsírokban és összetett szénhidrátokban gazdag ételek kiegyensúlyozottabb megközelítést biztosíthatnak az alkohol hatásainak enyhítéséhez.

Mértékletesség: A másnaposság megelőzésének leghatékonyabb módja a mértékletes ivás. A korlátok felállítása és az alkoholfogyasztás ütemezése jelentősen csökkentheti a másnaposság kockázatát.

Tápanyagok pótlása: Ivás után az elvesztett elektrolitokat pótló és alapvető tápanyagokat biztosító ételek és italok fogyasztása segíthet a szervezetnek a regenerálódásban. Ide tartoznak az olyan lehetőségek, mint a sportitalok, gyümölcsök és zöldségek.

A figyelmetekbe ajánljuk