Csábító hatása ellenére ez az állítás minden tudományos alátámasztást nélkülöz, és érdemes fenntartással kezelni.
Az olívaolajos trükk mögött az az elmélet áll, hogy magas zsírtartalma bevonatot képez a gyomornyálkahártyán, ami lelassítja az alkohol felszívódásának sebességét a véráramba. Ez a lassabb felszívódás állítólag csökkenti a másnaposság intenzitását – írja a Science Alert.
Ez is érdekelhet: Több alkoholt isznak az intelligens emberek egy kutatás szerint
Bár igaz, hogy a zsíros ételek bizonyos mértékig késleltethetik az alkohol felszívódását, ennek a taktikának a hatékonysága kétséges. Az alkohol felszívódása elsősorban a vékonybélben történik, és csak körülbelül 20%-a szívódik fel a gyomorban.
Ez azt jelenti, hogy még ha az olívaolaj lassítja is a kezdeti felszívódást a gyomorban, az alkohol nagy része akkor is felszívódik az emésztési folyamat későbbi szakaszában.
Emellett a szervezet anyagcseréje vagy az alkohol természetes lebontása, amelynek során a máj saját fehérje-mechanizmusa segítségével kémiailag átalakítja az alkoholt, a másnaposság tüneteinek, például a kiszáradásnak, a fejfájásnak és a hányingernek az elsődleges oka. Az olívaolaj nem avatkozik bele ebbe az anyagcsere-folyamatba oly módon, hogy az megváltoztatná a másnaposság kimenetelét.
Olvasd el ezt is! A 6 legjobb étel, ha egy húzós estére készülünk
Hatékonyabb módszerek
Hidratálás: A dehidratáció a másnaposság tüneteinek egyik fő okozója. Az alkoholfogyasztás előtt, közben és után víz fogyasztása segíthet a hidratáltsági szint fenntartásában és a másnaposság súlyosságának csökkentésében.
Táplálkozás: Egy tápláló étel elfogyasztása ivás előtt hatékonyabban lassíthatja az alkohol felszívódását, mint egy feles olívaolaj. A fehérjében, zsírokban és összetett szénhidrátokban gazdag ételek kiegyensúlyozottabb megközelítést biztosíthatnak az alkohol hatásainak enyhítéséhez.
Mértékletesség: A másnaposság megelőzésének leghatékonyabb módja a mértékletes ivás. A korlátok felállítása és az alkoholfogyasztás ütemezése jelentősen csökkentheti a másnaposság kockázatát.
Tápanyagok pótlása: Ivás után az elvesztett elektrolitokat pótló és alapvető tápanyagokat biztosító ételek és italok fogyasztása segíthet a szervezetnek a regenerálódásban. Ide tartoznak az olyan lehetőségek, mint a sportitalok, gyümölcsök és zöldségek.