Tojás
Unsplash/Jakub KapusnakA tojás rendkívül tápláló és laktató élelmiszer: egyetlen darabban nagyjából 6 gramm fehérje található.
Ha alkoholfogyasztás előtt olyan fehérjében gazdag ételeket nassolunk, mint a tojás, az segíthet lassítani a gyomor kiürülését és késleltetheti az alkohol felszívódását. Ráadásul a fehérje a leginkább laktató makrotápanyag, így hosszabb ideig telítettnek érezhetjük magunkat.
Mivel az alkohol bizonyítottan fokozza az étvágyat, a fehérjedús étkezés az egyik legjobb módszer italozás előtt, hiszen nagy valószínűséggel nem fogunk majd étel után sóvárogni az éjszaka folyamán. A tojást ráadásul sokféleképpen élvezhetjük: készítsünk belőle rántottát, keményre főtt tojást, vagy egészítsük ki zöldségekkel egy tápláló, rostokkal teli omletthez.
Zab
ShutterstockA zab nagyszerű rost- és fehérjeforrás, mindkettő támogatja a teltségérzetet és enyhíti az alkohol hatását. Egy fél csésze (40 g) adag nyers zab közel 5 g fehérjét és 4 g rostot, valamint megfelelő mennyiségű magnéziumot, szelént és vasat biztosít.
A tápértéke mellett egy régebbi tanulmány szerint a zab a májfunkciót is javítja. Az állatkísérletekben azt is kimutatták, hogy véd az alkohol okozta májkárosodás ellen.
A zabpehely mellett a zab jól működik pékárukban, müzliszeletekben és turmixokban, amelyek tökéletes választásnak bizonyulnak az italozás előtt.
Banán
ShutterstockEgy nagyobb banán nagyjából 4 gramm rostot tartalmaz, aki kiváló élelmiszernek számít, hiszen hordozható gyümölcsről van szó, amlelyet bármikor magunkhoz vehetünk, ha lassítanánk az alkohol felszívódását a véráramba.
Ráadásul magas a káliumtartalma, ami megakadályozhatja az alkoholfogyasztással járó elektrolitegyensúlyzavarokat
Mivel a banán közel 75%-a vízből áll, segíthet a hidratáltság megőrzésében is.
Görög joghurt
Shutterstock
A cukrozatlan görög joghurt az egyik legjobb étel, amit egy átmulatott éjszaka előtt fogyaszthatunk: a fehérjét, zsírt és szénhidrátokat is tartalmaz. gazdagon, és kiváló egyensúlyban , c
Már említettük, hogy a fehérje kulcsfontosságú tápanyag alkoholfogyasztás előtt, mivel lassan emésztődik, és az alkohol felszívódásának lassításával minimalizálhatja az alkohol hatását a szervezetünkre Emellett segíthet abban is, hogy egész éjszaka jóllakottak maradjunk, így megelőzhetjük az alkohol által táplált éhségérzetet és sóvárgást.
Chia puding
Shutterstock
A chia mag nagyszerű rost- és fehérjeforrás, valamint olyan fontos mikrotápanyagokat tartalmaz, mint a mangán, a magnézium, a foszfor és a kalcium.
Különösen a rostok segíthetnek késleltetni a gyomor kiürülését, és lassíthatják az alkohol felszívódását a véráramba.
Ráadásul a chia magok gazdagok antioxidánsokban, például rozmarinsavban, galluszsavban és kávésavban, amelyek egyes állatkísérletek szerint segíthetnek megelőzni a sejtkárosodást és védik a májat.
Édesburgonya
ÉdesburgonyaShutterstockAz édesburgonya nemcsak nagyszerű káliumforrás, amely segít egyensúlyba hozni az elektrolitszintet, ha alkoholt fogyasztunk, hanem magas az összetett szénhidráttartalma is.
Az összetett szénhidrátok nagyobb molekulákból állnak, amelyek lebontása hosszabb időt vesz igénybe, ami előnyös lehet az alkohol szervezetre gyakorolt hatásának csökkentésében. Egy 2011-es, 10 emberen végzett vizsgálat szerint a főtt édesburgonya fogyasztása minimalizálta a vércukorszint kiugrásait és összeomlásait, ami potenciálisan csökkentheti az éhségérzetet és megelőzheti az ivás okozta túlevést.