reggeliző pár a felkelő nap fényében
Fotó: Shutterstock

Ha eleged van a reggeli stresszből: 4 szokás, ami véget vet a sietős napkezdésnek

Nincs is jobb, mint egy nyugodt, bájos reggel: lágy zene szól, egy serpenyőben valami finomság sül, és mindenki mosolyogva bújik elő a hálószobájából. De általában sajnos nem ez a helyzet, és a reggelek nehezek.


Mindenki fáradt, és több a tennivaló, mint amennyi belefér a munka és az iskola előtti félórába. Kávét kell főzni, ebédet kell csomagolni, reggelizni kell. De nem kell lemondanod a reggeli boldogságról, csak egy jobb rendszerre van szükséged.

Ez is érdekelhet: 5 reggeli rutin, hogy jól induljon a napod

A szokásguru James Clear szerint a sikeres szokásokra való átállás titka az, hogy veszünk valamit, amit már könnyedén és öntudatlanul csinálunk, és párosítjuk valamivel, amit szeretnénk csinálni (egy új szokás) – írja a kitchn. Néhány apró változtatás a rutinban, és a reggelek valóban szépnek érezhetők. Ilyeneket gyűjtöttünk össze.

​1. Párosítsd a kávéfőzést a mosogatással!

Semmi sem tesz mogorvábbá, mint egy halom edény a mosogatóban, amikor igazán el kellene kezdeni a munkanapot. Hogy ezt elkerüld, a mosogatógép kirakodását párosítsd a kávé elkészítésével. A kávéfőzés általában amúgy is robotpilóta üzemmódban történik; most már a mosogatást is lerendezheted így. Majd hagyd nyitva az üres mosogatógépet, hogy a mindenki számára nyilvánvalóvá válljon, hogy a reggeliző tányéroknak van egy jobb hely is, mint a mosogató.

Ha tovább olvasnál: Három ok, amiért nem kívánjuk a reggelit

​2. Hozz létre ebéddobozos jelzőket!

a k\u00e9t sz\u00fcl\u0151 eteti a kisgyermek\u00fcket a reggeliz\u0151asztaln\u00e1l

Fotó: Shutterstock

Amikor kiüríted a mosogatógépet, adj hozzá egy másik feladatot: a tegnapi uzsonnás dobozok ne a szekrénybe kerüljenek. Ehelyett sorakoztasd fel őket a pulton, vizuális jelzést adva a gyerekeknek, hogy készítsék el az ebédet, miután leszedték a reggeli edényeket.

​3. Kezdd a hetet hétvégi reggelivel!

Amikor hétvégén valami jópofa reggelit sütsz, duplázd meg a receptet. Így a hetet máris úgy kezdheted, hogy a fagyasztó tele van sütésre kész reggelivel, amit mindenki szeretni fog.

​4. Aludj aktív ruházatban!

Így nincs elrohanás az asztaltól átöltözni, mielőtt a busz megérkezik, mert már fel vagy öltözve. Azt a két percet pedig kihasználhatod arra, hogy elidőzz a kávéd mellett, ahelyett, hogy leggingset keresnél. Ha nem nyomom meg a szundi gombot, talán még egy kis nyújtásra is jut idő, mielőtt hivatalosan is elkezdődik a reggeli sprint.

​5. Figyelj a reggelizőasztalnál!

Gyakorold fecsegés helyett a tudatos étkezést. Egy kis reggeli csend, és figyelem mindenkinek jót fog tenni.


A figyelmetekbe ajánljuk