A nápolyin túl – 4 pizzatípus, 
amivel Olaszországban találkozhatunk

A nápolyin túl – 4 pizzatípus, amivel Olaszországban találkozhatunk

Olaszország és a pizza szinte elválaszthatatlanok egymástól. A világ minden táján ismerik és szeretik, amely rengeteg formában és ízvilágban jelenik meg. Sokan a nápolyi pizzát tartják az etalonnak, de az olasz kulináris térkép ennél jóval gazdagabb. Ebben a cikkben négy olyan pizzatípust mutatunk be, amelyek Olaszország különböző régióiból származnak, és mind saját, egyedi karakterrel rendelkeznek.


Pizza al taglio (Róma)

A Pizza al taglio egy focaccia-szerű, 2-3 centi vastag tésztájú finomság. Ropogós, légies, aranyszínű tésztáról van szó, ami könnyedsége ellenére nagyon is tartalmas. A pizza itt azonban szeletekre vágva kerül az asztalra. Sőt, sok helyen a rendelés úgy történik, mint egy hentesnél: a kirakatból választunk, megmondjuk a kiszolgálónak, hogy mennyit vágjon le, és súly szerint fizetünk.

Ez is érdekelhet: Tökéletes pizza? Ha ezt a 3 szabályt betartod, garantált a siker!

Pizza Siciliana

A szicíliai stílusú pizza tésztája vastag, tömör, szivacsszerű és hagyományosan szögletes formában sütik meg, elektromos sütőben. A sfincione névre is keresztelt pizzafajtára tradicionálisan paradicsomszószt, hagymát, szardellát, kemény juhsajtot és oregánót tesznek, a tetejére pedig zsemlemorzsát szórnak, ami segít felszívni a hozzávalókból kifolyó olaj nagy részét.

Pizza Fritta

Ez a bő olajban sült pizza típus közvetlenül a II. világháború után született meg Nápolyban, amikor nem csak az elérhető termékek minősége és ára változott meg drasztikusan az országban, de az általános higiéniával is problémák voltak. Ekkor vált a bő, forró olajban sütés szokássá, hiszen a magas hőfoknak köszönhetően a baktériumoknak egy pillanat alatt nyoma veszik. A frittához egy kisebb, körülbelül 10 centi átmérőjű tésztát nyújtanak ki, majd a választott feltétekkel megtöltik és összehajtják, néhány percre forró olajba dobják és már kész is!

Olvasd el ezt is! Pizza az őshazájában? Ezeket a helyeket próbáld ki Nápolyban!

Pizza al Padellino

A Pizza al Padellino, más néven tepsis pizza egy olyan pizzatípus, amely főként Torinóban és Piemont régióban népszerű. Ez a pizzafajta különbözik a hagyományos vékony tésztás változatoktól, mivel vastagabb, puhább tésztával rendelkezik, és gyakran kis kerek tepsikben vagy serpenyőkben sütik.

Ez volt II. Viktor Emánuel olasz király kedvenc étele, ez pedig azt jelenti, hogy ez a típus már a 19. század közepétől létezik.

A figyelmetekbe ajánljuk