rizs
Fotó: Shutterstock

Pergős rizst készítenél? 3 tipp, hogy tökéletes legyen a végeredmény!

Annak ellenére, hogy a rizsfőzés a világ legegyszerűbb konyhai feladatának tűnik, valójában ugyanannyira könnye el lehet rontani. Cikkünkben mutatunk néhány trükköt, aminek betartásával soha többé nem kell aggódnod, hogy túlfő vagy éppen ragadóssá válik az étel.


Nem mindegy, milyen típust használunk 

Több oka van annak, amiért érdemes basmati rizzsel főzni – például, mert gyorsan elkészül, ám a legfontosabb mégis az egészségügyi hatása: közepes glikémiás indexszel rendelkezik, azaz nem emeli meg hirtelen a vércukorszinted, valamint jó hatással van a koleszterinszintre is. Emellett pedig kiváló B-vitamin-forrás, és kiváló pergős rizs készülhet belőle.

Éppen ezért lehetőség szerint használjunk mindig basmati rizst.

Mindig mossuk át

basmati rizs

Basmati rizs

Fotó: Shutterstock

A tökéletes pergős állag eléréséhez fontos, hogy még a főzés előtt mossuk át folyóvíz segítségével néhányszor a rizsszemeket. Ez azért fontos, hogy eltávolítsuk a felesleges keményítőt a szemek felületéről, így nem ragadnak össze. Emellett fontos, hogy figyeljünk az adagok pontos kimérésére is, hiszen nem mindegy, hogy mennyi vízzel öntjük fel az adott mennyiséget. Éppen ezért mindig kövessük a csomagoláson feltüntetett utasításokat.

Pirítsuk le

A pergősséget úgy is elérhetjük, hogy a vízzel való öblítés helyett egy lábasban lepirítjuk a rizst. Nincs más dolgunk, mint egy kevés zsiradékon (lehet vaj és olaj is) magas hőfokon kavargatni néhány percig. Vigyázzunk arra, hogy ne égessük oda, vagyis semmiképp se hagyjuk őrizetlenül a folyamat közben. Ha ezzel megvagyunk, öntsük fel másfélszeres mennyiségű vízzel.

Így főzzük körülbelül 5 percig, majd tegyünk tetőt a lábasra, a tűzet pedig zárjuk el az étel alatt. Nagyon fontos, hogy hagyjuk így pihenni legalább 15-20 percig, a fedőt semmiképp se emelgessük.

A főzés során keletkezett ugyan gőz puhára párolja a rizsszemeket, de mivel a hevítést a kész állapot beállása előtt megszüntettük, így a rizsből nem oldódott ki az összes keményítő, így nem lett ragacsos sem.

A figyelmetekbe ajánljuk