A tradicionális dél-ázsiai fogás lényegében egy rizses egytálétel, melyet húsos és vegetáriánus formában egyaránt fogyasztanak. Az elsődleges hozzávalója a basmati rizs, a különleges ízvilága pedig az olyan fűszerek sokaságának köszönhető, mint a menta, a koriander, a kurkuma vagy a garam masala. Eredetileg készülhet csirkével, báránnyal és rákkal is, de vegetáriánus verziójában gyakran használnak tojást, tofut, és gyakorlatilag bármilyen zöldség tökéletesen passzol hozzá.
A biryani neve egyes szakértők szerint a perzsa birinj szóból származik, melynek jelentése rizs. Habár a fogás eredetéről csak keveset tudni, a zöldséges-húsos rizs alapvető ételnek számít a legtöbb dél-ázsiai országban. Rendszeresen fogyasztják Iránban, Irakban, Mianmarban, Thaiföldön és Malajziában is.
Érdekesség, hogy Indiában az egyik leggyakrabban fogyasztott ételként tartják számon. Népszerűségén annak is köszönhető, hogy pillanatok alatt szinte bármilyen alapanyagból összedobható, ráadásul rendkívül tartalmas, tápláló fogás.
Ez is érdekelhet! Mennyei koreai egytálétel: kimchis sült rizs
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj;
- 1 db vöröshagyma;
- 1 db zöld Jalapeño paprika;
- 1 gerezd fokhagyma;
- 1 evőkanál garam masala fűszerkeverék;
- 1 teáskanál kurkuma;
- 3 db sárgarépa;
- 400 g barna basmati rizs;
- 150 g fagyasztott borsó;
- 50 g pirított kesudió;
- friss koriander (ízlés szerint);
- joghurt a tálaláshoz.
Így készítsük el:
Fotó: Shutterstock
- Hámozzuk meg és vágjuk apró darabokra a répát, majd tegyük félre.
- Hevítsük fel az olajat egy nagyobb serpenyőben, majd dobjuk bele az apróra vágott hagymát egy nagy csipet sóval, és dinszteljük meg.
- Adjuk hozzá a chilit és a zúzott fokhagymát, majd pirítsuk nagyjából 1 percig.
- Keverjük bele a fűszereket, öntsük fel egy kevés vízzel, és főzzük néhány percig.
- Dobjuk a serpenyőbe a répát, a rizst, a borsót és a kesudiót, majd keverjük össze és fedjük le. Magas hőfokon főzzük nagyjából 5 percig. Nem baj, ha egy kicsit odakap a rizs, ez csak plusz ízt ad az ételnek.
- Tálalás előtt szórjuk rá a friss koriandert és kanalazzunk a tetejére egy kevés joghurtot is.