A hagyományos rizs elkészítése sokak számára gondot okozhat, hiszen nem könnyű elérni a tökéletes pergős állagot. Ha nem szeretnénk többé csalódni, próbáljuk ki a ragadós változatát, melyet pillanatok alatt összedobhatunk. Jó hír, hogy a sushi mellett még számtalan más fogáshoz is passzol.
Az északkelet-thaiföldi, valamint a laoszi konyha alapvető összetevőjét képezi a ragadós rizs, nevét onnan kapta, hogy (a hagyományossal ellentétben) hiányzik belőle az amilóz, ennek köszönhetően főzéskor összetapadnak a szemek. Az ázsiai konyhákban nemcsak sós ételekben, hanem különböző desszertekben is rengetegszer előfordul. Általában gőzölési eljárással készül és gyakran köretként is tálalják. Elkészítése nem igényel túl sok előkészületet, ám annak érdekében, hogy a szemek egyenletesen főjenek meg, érdemes főzés előtt néhány órára beáztatni.
A ragadós rizs a sushi mellett kiválóan passzol grillezett vagy sült húsokhoz, halakhoz is, de remek párosítás a levesek és mártások mellé is. Ha pedig vendégsereg érkezik az otthonunkba, mi sem egyszerűbb mint összedobni egy óriási adag ragadós rizs, amely garantáltan az egyik legjobb köret lesz az est során. Az ázsiai hagyomány szerint egyébként is közös fogyasztásra szánt étel, így az asztalnál ülők csipegethetnek belőle.
Az elkészítéséhez először is szükségünk lesz valamilyen konyhai gőzölőre, tökéletes választás a bambusz gőzölő, amit könnyedén beszerezhetünk akármelyik ázsiai üzletben.
Még több fantasztikus recept! Kuba tradicionális szendvicsét csak imádni lehet – így készül a cubano
Így készítsük el:
Fotó: Shutterstock
- Első lépésként áztassuk hideg vízben a rizst, legalább négy órán keresztül. Ha nincs ennyi időnk, alternatív megoldásként elég, ha 2 órát pihentetjük forró vízben. Ha letelt az idő, vegyünk elő egy finom szemcséjű szűrőt és öntsük le a vizet a rizsről. Ezután öblítsük át legalább háromszor a rizst, hogy eltávolítsuk róla a keményítőt, mivel így lesz tökéletesen ragacsos állagú.
- Vegyük elő a bambusz gőzölőt, öntsünk az aljába nagyjából fél dl vizet, majd béleljük ki a sajtkendővel úgy, hogy a szélei kilógjanak a kosárból. Helyezzük át a rizst a gőzölőbe és a kendő négy szélének segítségével csomagoljuk be. Fedjük le a gőzölő tetejével, majd magas lángon forraljunk fel a vizet. Ha már gyöngyözik, nyugodtan tekerjük vissza alacsony lángra. Főzzük a rizst nagyjából 10 percig, majd vegyük le a fedőt és óvatosan fordítsuk a csomagot a másik oldalára és még 10 percet hagyjuk főni.
- Végül, vegyük ki a csomagot, távolítsuk el a sajtkendőt és az elkészült ragadós rizst tegyük át egy hőálló tálba, majd miután kihűlt, tálaljuk.