hámozott paradicsom
Fotó: Shutterstock

Hámozott paradicsom? Ezzel az egyszerű trükkel másodpercek alatt megvan

Ha azt szeretnéd, hogy a friss paradicsom ne csak ízre, hanem textúrára is tökéletesen beleolvadjon az ételbe, amit készítesz, akkor bizony érdemes meghámoznod. Azért, hogy ez a lehető leggyorsabban sikerüljön, most mutatunk egy egyszerű trükköt.


Valószínűleg a legtöbben már ismerik a blansírozás technikáját. A folyamat lényege, hogy a paradicsomok alját x-alakban bemetsszük, majd egy nagy fazék forrásban lévő vízben 30 másodpercig főzzük őket. Amint elkezd hámlani a héj a bevágott részen, azonnal egy tál hideg vízbe tesszük őket – ezután a hártyát minimális erőfeszítéssel le tudjuk majd húzni róluk.

Bár ez a módszer is hatékony, a viszonylag sok felhasznált víz miatt inkább csak akkor érdemes használnunk, ha nagyobb mennyiségű paradicsommal dolgozunk. Ha viszont csak néhány darabról van szó, a Serious Eats szerint létezik egy sokkal egyszerűbb, gyorsabb és költséghatékonyabb technika.

paradicsomh\u00e1moz\u00e1s

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Ehhez csak egy erős gázlángra és egy konyhai fogóra lesz szükségünk. A paradicsomokat a fogó segítségével tartsuk a lángba, és forgassuk addig, amíg enyhén be nem feketedik a teljes felületük. Ez a hőhatás meglazítja a héjat, így folyó víz alatt vagy egy tál hideg vízben könnyedén meg tudjuk majd hámozni őket.

Pasta alla Puttanesca

Pasta alla Puttanesca (illusztráció)

Fotó: Shutterstock

A meghámozott friss paradicsomot azonnal felhasználhatjuk valamilyen tésztaételben, például a krémes Pasta alla Puttanescában. A tökéletes hétköznapi vacsora receptjét ebben a cikkünkben mutattuk be.

A figyelmetekbe ajánljuk