Ha azt szeretnéd, hogy a friss paradicsom ne csak ízre, hanem textúrára is tökéletesen beleolvadjon az ételbe, amit készítesz, akkor bizony érdemes meghámoznod. Azért, hogy ez a lehető leggyorsabban sikerüljön, most mutatunk egy egyszerű trükköt.
Valószínűleg a legtöbben már ismerik a blansírozás technikáját. A folyamat lényege, hogy a paradicsomok alját x-alakban bemetsszük, majd egy nagy fazék forrásban lévő vízben 30 másodpercig főzzük őket. Amint elkezd hámlani a héj a bevágott részen, azonnal egy tál hideg vízbe tesszük őket – ezután a hártyát minimális erőfeszítéssel le tudjuk majd húzni róluk.
Ez is érdekelhet! A világhírű séf szerint így készül a legjobb húsgolyó - recept!
Bár ez a módszer is hatékony, a viszonylag sok felhasznált víz miatt inkább csak akkor érdemes használnunk, ha nagyobb mennyiségű paradicsommal dolgozunk. Ha viszont csak néhány darabról van szó, a Serious Eats szerint létezik egy sokkal egyszerűbb, gyorsabb és költséghatékonyabb technika.
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ehhez csak egy erős gázlángra és egy konyhai fogóra lesz szükségünk. A paradicsomokat a fogó segítségével tartsuk a lángba, és forgassuk addig, amíg enyhén be nem feketedik a teljes felületük. Ez a hőhatás meglazítja a héjat, így folyó víz alatt vagy egy tál hideg vízben könnyedén meg tudjuk majd hámozni őket.
Ha tovább olvasnál: A nyár íze télen is: így készíts szárított paradicsomot!
Pasta alla Puttanesca (illusztráció)
Fotó: Shutterstock