szárított paradicsom

A nyár íze télen is: így készíts szárított paradicsomot!

A friss paradicsom íze sokaknak a nyárhoz kötődik, de nem kell várnunk a következő szezonig, hogy élvezhessük. A szárított paradicsom remek lehetőség erre, ráadásul könnyen elkészíthetjük otthon, és felhasználhatjuk különböző ételekben, mint saláták, tészták vagy mártogatósok.


Hozzávalók:

  • paradicsom
  • olívaolaj (opcionálisan)
  • só (ízlés szerint)
  • fűszerek (opcionálisan: oregano, bazsalikom, fokhagyma, rozmaring)
  • Elkészítése:

    Mossuk meg alaposan a paradicsomokat, majd vágjuk félbe vagy negyedekre őket, attól függően, hogy milyen méretű szárított paradicsomot szeretnénk. Ha szeretnénk, eltávolíthatjuk a paradicsom magjait, hogy még intenzívebb ízt érjünk el, de ez nem szükséges. Ezután sózzuk és fűszerezzük.

    Melegítsük elő a sütőt 60-70 °C-ra (nem kell túl forróra, hogy lassan száradjon a paradicsom). Helyezzük a paradicsomszeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és győződjünk meg róla, hogy nem érnek egymáshoz. Ha szeretnénk, egy kevés olívaolajat is csepegtethetünk rá.

    Tegyük a paradicsomot a sütőbe, és hagyjuk száradni 4-8 órán át, attól függően, hogy mekkorák a paradicsomok. A végeredmény akkor ideális, ha a paradicsom teljesen kiszáradt, de még rugalmas és nem törékeny.

    Miután a paradicsomok megszáradtak, tárolhatjuk őket légmentesen záródó tárolóedényben, vagy olívaolajban eltéve, hogy megőrizzék puhaságukat és ízüket. Az olajban tárolt szárított paradicsomok akár hónapokig is eltarthatóak, és különleges ízt adnak az ételeknek.

    A figyelmetekbe ajánljuk