Shutterstock
november 24., 2024  ●  Gasztronómia
Hamu és Gyémánt

A nyár íze télen is: így készíts szárított paradicsomot!

A friss paradicsom íze sokaknak a nyárhoz kötődik, de nem kell várnunk a következő szezonig, hogy élvezhessük. A szárított paradicsom remek lehetőség erre, ráadásul könnyen elkészíthetjük otthon, és felhasználhatjuk különböző ételekben, mint saláták, tészták vagy mártogatósok.

Hozzávalók:

  • paradicsom
  • olívaolaj (opcionálisan)
  • só (ízlés szerint)
  • fűszerek (opcionálisan: oregano, bazsalikom, fokhagyma, rozmaring)
  • Shutterstock

    Olvasd el ezt is! Így semmiképp se tárold otthon a paradicsomot!

    Elkészítése:

    Mossuk meg alaposan a paradicsomokat, majd vágjuk félbe vagy negyedekre őket, attól függően, hogy milyen méretű szárított paradicsomot szeretnénk. Ha szeretnénk, eltávolíthatjuk a paradicsom magjait, hogy még intenzívebb ízt érjünk el, de ez nem szükséges. Ezután sózzuk és fűszerezzük.

    Melegítsük elő a sütőt 60-70 °C-ra (nem kell túl forróra, hogy lassan száradjon a paradicsom). Helyezzük a paradicsomszeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és győződjünk meg róla, hogy nem érnek egymáshoz. Ha szeretnénk, egy kevés olívaolajat is csepegtethetünk rá.

    Tegyük a paradicsomot a sütőbe, és hagyjuk száradni 4-8 órán át, attól függően, hogy mekkorák a paradicsomok. A végeredmény akkor ideális, ha a paradicsom teljesen kiszáradt, de még rugalmas és nem törékeny.

    Miután a paradicsomok megszáradtak, tárolhatjuk őket légmentesen záródó tárolóedényben, vagy olívaolajban eltéve, hogy megőrizzék puhaságukat és ízüket. Az olajban tárolt szárított paradicsomok akár hónapokig is eltarthatóak, és különleges ízt adnak az ételeknek.

    Nyitókép: Shutterstock

    A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

    Hozzáférhetőségi eszközök