A friss paradicsom íze sokaknak a nyárhoz kötődik, de nem kell várnunk a következő szezonig, hogy élvezhessük. A szárított paradicsom remek lehetőség erre, ráadásul könnyen elkészíthetjük otthon, és felhasználhatjuk különböző ételekben, mint saláták, tészták vagy mártogatósok.
Hozzávalók:
Olvasd el ezt is! Így semmiképp se tárold otthon a paradicsomot!
Elkészítése:
Mossuk meg alaposan a paradicsomokat, majd vágjuk félbe vagy negyedekre őket, attól függően, hogy milyen méretű szárított paradicsomot szeretnénk. Ha szeretnénk, eltávolíthatjuk a paradicsom magjait, hogy még intenzívebb ízt érjünk el, de ez nem szükséges. Ezután sózzuk és fűszerezzük.
Tegyük a paradicsomot a sütőbe, és hagyjuk száradni 4-8 órán át, attól függően, hogy mekkorák a paradicsomok. A végeredmény akkor ideális, ha a paradicsom teljesen kiszáradt, de még rugalmas és nem törékeny.
Miután a paradicsomok megszáradtak, tárolhatjuk őket légmentesen záródó tárolóedényben, vagy olívaolajban eltéve, hogy megőrizzék puhaságukat és ízüket. Az olajban tárolt szárított paradicsomok akár hónapokig is eltarthatóak, és különleges ízt adnak az ételeknek.