Az osztrigaszósz egy ízletes, pikáns öntet, ami bár nagyon egyszerűnek tűnik, rendkívül összetett ízvilággal rendelkezik. A Vince írásából most kiderül, mi a története a híres szósznak.
A legenda szerint 1888-ban a Kínában élő Lee Kum Sheung nevű étteremtulajdonos alkotta meg, miután osztrigalevest készített, de véletlenül ott felejtette a tűzhelyen. Mire visszatért az ételhez, már egy karamellizálódott, sűrű mártás várta. Sheungnak annyira megtetszett a végeredmény, hogy a szósz gyártására üzemet is alapított.
A Lee Kum Kee márkája a mai napig az egyik legismertebb osztrigaszósz-előállítással foglalkozó cég.
Az osztrigaszósz elsősorban főtt osztrigából készül cukor, kukoricakeményítő, liszt és gyakran nátrium-glutamát hozzáadásával. Az üzletekben lehet kapni osztrigaszószt és osztragaízű szószt is, de fontos kiemelni, hogy a kettő nem ugyanaz. Utóbbi nem valódi osztrigából, hanem annak a kivonatából készül.
Figyelmedbe ajánljuk! Van, aki forrón szereti: ha imádod a csípőset, ezt a 6 fogást neked találták ki!
A szósznak nincs igazán osztriga íze, viszont enyhén kiérezhető benne a sós tengervíz íz, ami karamellás jegyekkel és umamival párosul. Egyedülálló ízét az összetettsége miatt kifejezetten nehéz utánozni.