eszpresszó

Így készíts olasz kávét otthon, egyszerűen!

Egy kis csavarral Olaszországban érezhetjük magunkat anélkül, hogy kimozdulnánk a konyhánkból. A Nespresso egy új, limitált kiadású kávékollekciót dobott piacra.

Mitch Monaghan, a Nespresso kávénagykövetének elmondása szerint, amikor a legtöbb ember meghallja, hogy „olasz kávé”, a legtöbbünknek az intenzív rövid feketék jutnak eszünkbe. A felhozatal azonban jóval sokrétűbb, mint azt gondolnánk. Olaszországban hatalmas választék van a különböző pörkölési stílusok között. Délen inkább az erősebben pörkölt a jelemzőbb, míg északon a közepesen sötét pörkölést kapnak kávék, hogy édesebb maradjon. Így a végeredmény egy sokkal lágyabb eszpresszó lesz – írja a Vince.

Ez is érdekelhet: A legtöbben nem a legjobb időpontban fogyasztják az első kávéjukat

Ha szeretnénk otthonra is elhozni az olasz kávéélményt, ezt többféleképpen is megtehetjük. A nagykövet szerint az olyan városokban, mint Milánó és Róma, reggelire általában tejeskávét isznak, péksütemények vagy könnyedebb reggelik kíséretében, majd a nap előrehaladával eszpresszóra váltanak.

Ahhoz pedig, hogy otthon is hamisítatlan kávéélményben legyen részünk két dologra van szükségünk. Monaghan szerint fontos, hogy a választott kávégép barista minőségű és stílusú tejhabot tudjon készíteni. Ez nélkülözhetetlen az otthoni olasz cappuccinóhoz.

Unsplash

A másik titkos összetevő a türelem. Az eredeti capuccino receptben a tejhab mellett tej is kerül a kávéba. Utóbbit pedig nagyon lassan kell a csészébe önteni, ekkor lesz selymes, krémes az ital. A tökéletesen kiegyensúlyozott cappuccino a harmadokról szól: egyharmad eszpresszó, egyharmad tej, az utolsó harmad pedig a hab.

Ez is érdekelhet: Amikor egy csésze aranyat ér – a 6 legdrágább kávé a világon

Monaghan ajánlása az, hogy ne spóroljunk, különleges minőségű hozzávalókat használjunk. Ez többek között erős pörkölésű, intenzív ízvilágú kávét jelent. Monaghan személyes kedvence az Inspirazione Italiana Milano Intenso kávékeverék, ami egy tökéletes kávé az otthoni olasz stílusú kávézáshoz, közepesen sötét pörkölésével, sötét kakaós és pörkölt-zabpelyhes jegyeivel.

Természetesen sokféle kávéból lehet finom olasz kávét készíteni. A lényeg, hogy tartsuk szem előtt a fő szabályokat. Tejes kávé reggel, majd eszpresszó a nap folyamán, mindig erős pörköléssel – és máris egy kicsit Olaszországban érezhetjük magunkat.

A figyelmetekbe ajánljuk