Az olasz életérzést nehéz lenne egy-két szóban meghatározni, de az biztos, hogy a helyi mindennapokhoz legalább annyira hozzátartozik az olcsó és minőségi eszpresszó, mint a különböző tésztaételek vagy a délutáni szieszta. A Drive beszámolója szerint azonban úgy tűnik, hogy a megfizethető, sokak által csak „egyeurós” kávéként emlegetett frissítőtől hamarosan el kell búcsúznunk.
Az olasz kávékultúrának nincs párja a kontinensen és ezt jól bizonyítja az is, hogy a különböző beszállítók is támogatják az olcsó fekete árusítását az országban. A Drive beszámolója szerint az országban a kávészállítók sok esetben akár azt is fedezik, hogy új üzletek nyíljanak, annak fejében, hogy az üzemeltetők vállalják, hogy minden héten vásárolnak tőlük kávébabot.
Így nem csoda, hogy Itáliában az európai átlagnál jóval több kávé fogy el évente:
a becslések szerint az olaszok egy év alatt 6 milliárd eszpresszót fogyasztanak el.
Az olaszok ráadásul egyfajta jogként tekintenek az olcsó és minőségi kávéra, így komoly érvágás lenne számukra, ha valóban felemelnék az árát.
Még több hír a kávézás világából! Ilyen hatással van a szervezetünkre a napi kávé- és teafogyasztás
Ennek ellenére minden jel arra mutat, hogy ez a közeljövőben bekövetkezik majd, aminek több oka is van. A portál a Telegraph cikkére hivatkozva azt írja, hogy az elmúlt egy évben 48 százalékkal nőtt a kávébab ára, 2018-hoz viszonyítva pedig háromszorosára emelkedett az ára.
A kávébab ára évről évre folyamatosan nő
Photo by engin akyurt on UnsplashA Euronews szerint a hihetetlen áremelkedés mögött alapvetően a klímaváltozás áll, ami jelentős mértékben sújtja a világ legnagyobb exportőreit.
Brazíliában például, ami a világ kávétermelésének 40 százalékáért felel, a 2023-2024-es évben mintegy 20 százalékkal csökkent a kitermelt kávébab mennyisége.
Ezt elsősorban az elképesztő szárazsággal, majd az azt követő hatalmas esőzésekkel indokolják.
Ezt is olvasd el! A rendszeres kávéfogyasztás csökkentheti az Alzheimer-kór tüneteit – állítja egy kutatás
Az áremelkedésben nagy szerepet játszik az is, hogy elszálltak a mezőgazdasági költségek, így a trágyázás, a betakarítás és a feldolgozás is egyre több pénzbe kerül, ami természetesen növeli a kávé árát is.
Egyelőre nem lehet tudni, hogy véget ér-e az egyeurós kávék időszaka Olaszországban, de az biztos, hogy a közeljövőben árcsökkenésre nem lehet számítani.