fruit salads

Főleg ezért kellene kipróbálnod a növényi alapú diétát neked is

Egy témával foglalkozó kutató szerint óriásit lendítene a társadalmunkon, ha próbálnánk kevesebb húst fogyasztani a mostaninál.


Paul Behrens egyetemi docens azt vizsgálja, hogy milyen hatással lenne a világra, ha megváltozna az élelmiszerfogyasztásunk. A növényi alapú étrend számos különböző módon járul hozzá a tisztább környezethez kutatásai szerint. Az állattenyésztés katasztrofális hatással van a biológiai sokféleségre, és világszerte a biológiai sokféleség csökkenésének legnagyobb okozója. Az állattenyésztésből származó trágya a vízfolyásokba folyik, algák elszaporodását okozza, és a víz oxigénhiányos lesz, holt zónákat hozva létre. A szarvasmarhák böfögéséből, a trágyából és a műtrágya felhasználásából származó üvegházhatású gázok kibocsátása az állattenyésztésnek szánt növények termesztéséhez.

Behrens szerint az állattenyésztési ágazat hatalmas mennyiségű földet használ. Ha növényi alapú étrendet követnénk, ezt a földet más célokra, például természetvédelmi területekre lehetne felhasználni. Az összes lakható földterület mintegy felét a mezőgazdaság használja. Ennek nyolcvan százalékát állattenyésztésre használják. Kutatása azt mutatja, hogy a magas jövedelmű országokban a növényi alapú étrendre való áttérés az EU területének megfelelő nagyságú területet takarítana meg világszerte. El lehet képzelni, hogy ez milyen javulást jelentene a biológiai sokféleség, a vízminőség, az árvízvédelem és az emberek mentális egészsége szempontjából, ha több természet venné őket körül, véli.

Az egészség szempontjából is jelentős különbséget jelent a növényi alapú étrend. Az emberek továbbra is ehetnek húst. Nem halnak meg, ha steaket esznek. De azt tanácsolja, hogy a lehető legjobban csökkentsék a hús fogyasztását. Ez nem lesz mindenkinek könnyű. Ezért tanulmányainkban gyakran vizsgáljuk az EAT-Lancet diétát. Ez egyensúlyt keres az egészség és a fenntarthatóság között. Még ha megengedünk is némi húst, bár nagyon kis mennyiségről beszélünk, legfeljebb néhány hetente egyszer egy hamburger vagy steak. Az étrend azt is sugallja, hogy teljesen ki lehet hagyni az állati eredetű termékeket, és mégis egészségesek lehetünk.

Sok ember számára a mai húsfogyasztás nem egészséges. A túlzott húsfogyasztás elkerülése nagy egészségügyi előnyökkel jár, például a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével. Behrensnek van még egy tippje azok számára, akik szeretnének több növényi alapú ételt fogyasztani, de nehezen tudnak változtatni a viselkedésükön. Tekintsenek rá inkább felfedezésként, mint áldozatként. A kutatások azt mutatják, hogy ha több növényi alapú lehetőség áll rendelkezésre, még azok is felfedezik az új vega lehetőségeket, akik sok húst esznek.

(Forrás: Phys)


A figyelmetekbe ajánljuk