Amit mindig is tudni akartál! Ezért nem romlanak meg a McDonald's termékei

Amit mindig is tudni akartál! Ezért nem romlanak meg a McDonald's termékei

Nyílt titok, de nem lehet eleget beszélni róla. Mindannyian fenntartásokkal, egyfajta belenyugvással kezeljük a McDonald’s-os kajákat. Tudjuk, hogy nem túl egészséges, de olykor engedünk a bűnös élvezeteknek (már aki). A kételyeket elsöprő, már-már lesújtó 2008-as felfedezés sem volt elég ahhoz, hogy a világ vezető gyorsétteremlánca csődbe menjen. Akkor Karen Hanrahan osztott meg egy fényképet egy 1996-ban vásárolt McDonald's-hamburgerről a saját blogján. A 12 éves hamburger szinte teljesen ugyanúgy nézett ki, mint egy friss hambi. De ez minek köszönhető? Nos, lehet, hogy nem annak, amire gondolsz!


Az asszony szokatlan kísérlete sokakat megihletett. A tesztet megannyiszor megismételték, a fényképeket pedig kötelességtudóan feltették az internetre, nemrégiben egy hatéves Happy Meal-t tettek közzé, amelyet láthatóan nem harcoltak le az évek. Ezek a fotók pedig úgy terjednek a világhálón, mint a futótűz. De vajon miért nem romlanak meg? A tudományhoz jól megtervezett kísérletekre van szükség, több adatpontra és ellenőrzött változókra, hogy kiderüljön, mi is történik valójában.

J. Kenji López-Alt több hónapon át vizsgálta ezeket az ételeket és a következőre jutott:

A McDonald's hamburgerei nem rohadnak meg, mert kiszáradnak, ennyi. Ha úgy gondolod, hogy egy McDonald's hamburger, ami nem rohad meg, természetellenes és gusztustalan, akkor a sós kekszet, a száraztésztát, a krutont, a szárazbabot, vagy nagyjából minden tápanyagban gazdag, polcokon tárolható élelmiszert a kamrádban természetellenesnek és gusztustalannak kellene tartanod.

Tehát ahhoz, hogy egy mekis hamburger nem rohad meg, semmi köze a vegyszerekhez vagy bármi máshoz, amitől félned kellene. Minden a víz aktivitásán múlik.

Shutterstock

Egy McDonald's-os hamburger kicsi és vékony, így a felület és a térfogat aránya nagyon magas. Majd ezt tetőzi az, hogy egy nagyon forró sütőlapon jól átsütik. Ezek a tényezők hozzájárulnak a gyors nedvességvesztéshez, ami azt eredményezi, hogy a hamburger jóval azelőtt kiszárad, hogy rothadásnak indulna. Ráadásul a hamburgereket élelmiszer-biztonságos környezetben, nagyon magas hőmérsékleten sütik, ami elpusztítja a baktériumokat.

López-Alt kísérletei során azonos alakú és méretű házi hamburgereket sütött, ami megmutatta, hogy ez a jelenség nem csak a mekis hamburgereire jellemző. Bármely azonos méretű és formájú hamburger pontosan ugyanúgy kiszárad és nem rothad meg. De az sem mindegy, hogy milyen környezetben történik a tárolás. Ezek az észrevételek pedig természtesen nem azt jelentik, hogy a mekis kaják kirobbannak a vitamintől, de nem annyira ijesztő a helyzet, mint ahogyan sokan gondolják.

(seriouseats)

A figyelmetekbe ajánljuk