Minden nemzetnek megvannak az ételekkel és italokkal kapcsolatos saját tradíciói. A hungarikumokon – például a gulyáslevesen, halászlén, dobostortán vagy az Unicumon és pálinkákon – túl léteznek azonban olyan specialitások itthon, amelyeket csak egy szűk réteg ismer.
A világon és a szomszédos nemzeteknél is számos alkoholtartalmú párlat létezik, gondoljunk csak az olaszok grappájára vagy a szlovákok borovičkájára. Ebbe a kategóriába tartozik maga a pálinka is, amely egy eredetvédett magyar termék, mely rengetegféle alapanyagból készülhet.
Ezt is olvasd el! Hány százalékos egy igazán jó pálinka alkoholtartalma? Mutatjuk!
A Pálinkatörvény értelmében csak azon alkoholos italok viselhetik ezt a nemes nevet, amelyek kizárólag itthon termett, nem sűrített, nem szárított és nem aszalt gyümölcsből, illetve hazai szőlőtörkölyből készültek Magyarország területén, beleértve a palackozást is – idézi a Drive magazin cikke a 2008. évi LXXIII. törvényt.
Fotó: Shutterstock
Fontos megjegyezni azonban, hogy nemcsak hazánk, hanem négy határmenti osztrák tartomány is használhatja a pálinka megnevezést – amennyiben barackból készül a főzet – egy európai uniós megállapodás értelmében.
Létezik azonban egy olyan pálinka, amelyet biztos csak Magyarországon főznek, ráadásul itthon sem örvend nagy népszerűségnek.
A paprikapárlat
Igaz, más kultúrákban is előfordulnak paprikából készült alkolholos italok, ezeknek azonban egyike sem párlat.
Az orvoslásra használt paprikapárlat története több mint egy évszázadra tekint vissza, ennek kapcsán már a Budapesti Napló 1903-as cikke is kifejtette:
A komárommegyei falvak pálinkásboltjaiban amellett mindenütt paprikás-dobozokat láthat az ember, amelyekből az emberek, sőt a gyermekek is kanálszámra hintik a maró, erős paprikát pálinkájukba, eltompítják ínyüket már a legfiatalabb korban. Ez a paprikás pálinka, amelyre különben a komáromi parasztok ráfogták, hogy nélkülözhetetlen orvosság a láz ellen. (sic!)
Ezt is nézd meg! Az ital, amit itthon senki nem kóstolt, pedig népszerűbb, mint valaha
Az ital hivatalos piacra kerülése viszont csak 1957-ben történt meg: a szocialista vezetés fantáziát látott a termékben, így bevezették a 42 százalékos palackozott változatot. Ez már nemcsak paprikás ízesítésű pálinka volt, hanem egyszerűen paprikapálinka.
A régi „kalocsai nemes- cseresznye-aromás nagy paradicsom- és kosszarv paprika-fajták válogatott keveréke (sic!)” receptúrát mára már újabbak váltották fel.