pálinka
Shutterstock

Hány százalékos egy igazán jó pálinka alkoholtartalma? Mutatjuk!

Hogy mekkora skálán mozoghat a pálinka alkoholtartalma, azt az Európai Uniós szabályok írják elő. Viszont a legmegfelelőbb alkoholszintről már megoszlanak a vélemények. De mi a legjobb? És meddig tartható el otthon a gyümölcspárlat, és mennyiért főzethetünk magunknak?

Akkor mi a pálinka megfelelő alkoholtartalma? 

Az Európai Unióban külön szabály írja elő, hogy mekkora skálán mozoghat a pálinka alkoholtartalma.

A lepárlásakor maximum 86 százalékosra finomítható, így őrizheti meg az aromáit, emellett legalább 37,5 százalékosnak (térfogatszázalék) kell lennie. Kereskedelmi forgalomban a magyar pálinka maximum 55 százalékos, de általában 40-50 százalék közé esik. Jellemzően ezen az alkoholszinten érződhetnek legjobban az ízek és azok harmóniája, bár ez pálinkafajtánként eltérhet – olvasható a Haszon oldalán.

Az Agroinform felméréséből kiderül, hogy a válaszadók többsége a 48-50 százalékos pálinkát tartja ideálisnak. A portál szerint ennek oka a megszokásban keresendő. Viszont egyre többen vannak azok, akik ennél gyengébb pálinkákat preferálnak, leginkább azért, mert azokban jobban érvényesülhetnek a gyümölcsök aromái.

És meddig tárolható?

Vannak, akik egy-egy jobban sikerült pálinkáikból akár évekre is betároznak magukkal. Sokak szerint az italnak ez még jót is tesz, az idő előrehaladtával egyre jobbá válik – pedig sokszor ez nem feltétlen igaz.

A gyümölcspárlat valóban sokáig eláll a magas alkoholtartalma miatt, viszont az íze idővel megváltozik, az aromái gyengébbek lesznek, élvezeti értéke jelentősen csökken, bár fogyasztható marad.

Sok itallal ellentétben a pálinka nem fejlődik az idő múlásával. Jobb esetben hasonló marad, mint amikor a palackba került. Érdemes bontatlan állapotban fénytől elzárva, hűvösebb helyen tárolni. A fény hatására olyan kémiai folyamatok indulhatnak el a készítményben, ami miatt feldúsulhat egy egészségre káros vegyület, az etil-karbamát. Ez leginkább a csonthéjas gyümölcsökből készült párlatokra jellemző – figyelmeztet a lap.

Emellett érdemes a pálinkát a hűtőben tárolni, miután felbontottuk: még így is viszonylag gyorsan veszíthet az élvezeti értékéből, de a hideg a pálinka ízét és illatát is tompíthatja. Jellemzően 16-22 fok között változik a legmegfelelőbb fogyasztási hőmérséklete.

Olvasd el ezt is! Égető kérdés: meddig tárolható otthon a bor és a pálinka?

Nem mindegy, hogy főztük vagy vásároltuk 

Sokkal drágább lett idén a gyümölcs. Ha nem a tavaszi fagyok, akkor a nyár forró és aszályos időszaka csökkentette a termést. A pálinka alapanyagainak az árszintje 25-50 százalékkal emelkedett egyetlen év alatt, de nőtt a munkaerő és a csomagolóanyagok/üvegek ára is, az energiáéról nem is beszélve. A szakemberek szerint nagyjából 40 százalékkal kellene emelni a pálinka árát, azonban legfeljebb 20 százalékot fogadhat el a piac – írja a Haszon.

Sokan nem veszik a pálinkát, hanem maguk főzik vagy főzetik. A bérfőzdék díjai nagy szórást mutatnak, viszont manapság körülbelül 1000-1500 forint/liter áron készülhet el saját cefréből a párlat. Ez nagyjából 10 százalékos drágulás a tavalyi év azonos időszakához képest.


A figyelmetekbe ajánljuk