A limoncello nevű citromos likőr különösen Olaszország déli részén népszerű, de mára – sok más olasz finomsághoz hasonlóan – az egész világot meghódította. Jó hír, hogy az alábbi receptet követve mi is könnyedén elkészíthetjük a frissítő italt.
A limoncello pontos eredete homályba vész, annyi azonban biztosnak tűnik, hogy Dél-Olaszországból indult hódító útjára a citromos ital.
A limoncello védjegyet 1988-ban szabadalmaztatták Capri szigetén, de állítólag már évtizedekkel korábban is előszeretettel ittak citromlikőrt a földművesek és a halászok.
Ez is érdekelhet! Tökéletes tavaszi desszert: így készül az eper sorbet!
A limoncellót hagyományosan a főétkezések után fogyasztották az olaszok, hűtött változata pedig népszerű nyári frissítőnek számít. Gyakran fagylalt vagy gyümölcssaláta mellé szolgálják fel.
Illusztráció
Fotó: Unsplash
Az italnak időközben számos változata született, így például a pisztáciából készült pistachiocello vagy éppen a dinnyével ízesített meloncello. Az alábbi recepttel a klasszikus citromos verzió készíthető el.
Hozzávalók:
- citromhéj (kb. 90 dkg citromból)
- 4 pohár 50%-os vodka
- 3 pohár cukor
- 3 pohár víz
Ezt is figyelmedbe ajánljuk! Egy pofonegyszerű nyári frissítő: habos limonádé
Elkészítés:
Áztassuk a citromhéjat vodkában, szobahőmérsékleten kb. egy hétig. Öntsük a vizet és a cukrot egy serpenyőbe, majd melegítsük közepes hőmérsékleten addig, amíg el nem olvad a cukor. Hűtsük le, majd adjuk hozzá a citromos-vodkás keveréket. A kész folyadékot zárjuk le gondosan, majd egy hónapon át hidegben érleljük, közben néha rázzuk fel.