limoncellós üvegek
Fotó: Shutterstock

Így készül az olaszok hűsítő citromlikőrje, a limoncello

A limoncello nevű citromos likőr különösen Olaszország déli részén népszerű, de mára – sok más olasz finomsághoz hasonlóan – az egész világot meghódította. Jó hír, hogy az alábbi receptet követve mi is könnyedén elkészíthetjük a frissítő italt.



A limoncello pontos eredete homályba vész, annyi azonban biztosnak tűnik, hogy Dél-Olaszországból indult hódító útjára a citromos ital.

A limoncello védjegyet 1988-ban szabadalmaztatták Capri szigetén, de állítólag már évtizedekkel korábban is előszeretettel ittak citromlikőrt a földművesek és a halászok.

Ez is érdekelhet! Tökéletes tavaszi desszert: így készül az eper sorbet!

A limoncellót hagyományosan a főétkezések után fogyasztották az olaszok, hűtött változata pedig népszerű nyári frissítőnek számít. Gyakran fagylalt vagy gyümölcssaláta mellé szolgálják fel.

limoncello

Illusztráció

Fotó: Unsplash

Az italnak időközben számos változata született, így például a pisztáciából készült pistachiocello vagy éppen a dinnyével ízesített meloncello. Az alábbi recepttel a klasszikus citromos verzió készíthető el.

Hozzávalók:

  • citromhéj (kb. 90 dkg citromból)
  • 4 pohár 50%-os vodka
  • 3 pohár cukor
  • 3 pohár víz

Ezt is figyelmedbe ajánljuk! Egy pofonegyszerű nyári frissítő: habos limonádé

Elkészítés:

Áztassuk a citromhéjat vodkában, szobahőmérsékleten kb. egy hétig. Öntsük a vizet és a cukrot egy serpenyőbe, majd melegítsük közepes hőmérsékleten addig, amíg el nem olvad a cukor. Hűtsük le, majd adjuk hozzá a citromos-vodkás keveréket. A kész folyadékot zárjuk le gondosan, majd egy hónapon át hidegben érleljük, közben néha rázzuk fel.

A figyelmetekbe ajánljuk