A nyár egyik legnépszerűbb frissítője kétségkívül a limonádé, ami persze nem véletlen: jéghideg, az édes és savanyú íz tökéletesen elegyedik, mindez roppanós gyümölcsökkel kiegészítve, ami a nyári kánikulában szinte mindenkinek jól esik. Mégis: az elfogyasztást követően általában még mindig szomjasak vagyunk, pedig egyszerre hörpintettük le az egészet. De miért?
Ugyan a limonádé valóban jéghideg frissítőként ismert, finom ital, nem biztos, hogy ez a legjobb választás, ha azonnali folyadékpótlásra van szükségünk. Bár elsődleges összetevője a víz, ami az egyik legjobb hidratálófolyadék, de érdeme sszem előtt tartani a limonádé egyéb összetevőit is.
Ez is érdekelhet: Az igazi nyári frissítő – hideg gyümölcsleves recept
A cukor például lehet, hogy energiát ad, de kifejezetten dehidratáló hatású. Ezt a folyamatot ozmózisnak nevezzük, amely során a víz a sejtekből távozik, hogy helyreállítsa a vér egyensúlyát − emiatt a szervezet sejtjeinek több vízre van szüksége, hogy pótolják az elvesztett mennyiséget. Mivel a legtöbb limonádét cukorral töltik meg, hogy ellensúlyozzák a savanyú ízt, a cukor által okozott természetes ozmózisfolyamat megszüntetheti az italban lévő víz és citrom hidratáló hatását.
Shutterstock
Bármilyen más hozzáadott édesítőszer szintén elősegítheti az ozmózist, ami ahhoz vezethet, hogy dehidratáltnak érezzük magunkat, függetlenül attól, hogy mennyi limonádét ittunk meg.
Ha viszont a limonádé a benne lévő sok cukor miatt dehidratál, akkor mit igyunk helyette? A válasz lényegében egyértelmű: a sima citromos víz az egyik legjobb választás a nyári melegben, hiszen szintén hűsítő hatással bír, de a cukor hiánya miatt valóban felfrissülünk tőle. Nem mellesleg: kevesebb kalória és tele van vitaminnal.