sörkoktél

A nyár kihagyhatatlan itala – hogyan készítsünk sörkoktélt?

Ha esetleg nem ismered a sörkoktélokat, itt az ideje, hogy felfedezd! A sört másfajta szeszes italokkal kombinálni, hogy valami érdekesebbet, de mégis frissítőt hozzunk létre rendkívül egyszerű, hiszen nincs hozzá konkrét recept.


Ha elsőre nem hangzik túl étvágygerjesztőnek, érthető, de hidd el érdemes kipróbálnod egy forró nyári napon. Jól elkészítve a sörkoktél egy felejthető sört is kicsit izgalmasabbá varázsolhat, ami pedig még jobb, hogy nem szükséges hozzá komoly technikai tudás.

Olvasd el ezt is!Hiánypótló: bemutatták a világ első szalonnás sörét

​Milyen sörből érdemes?

Minden attól függ, mennyire mozogsz magabiztosan a sörök világában. A lagerekkel nagyon nem lőhetsz mellé, mert elég neutrálisak, inkább csak pezsgést, életet visznek a koktélba. Első lépésnek próbálj ki egy 50:50 arányú lager-rostos szénsavas limonádé kombinációt.

A manapság oly divatos IPA-val azért nehezebb a helyzet, mert azok aromavilága nagyon sokféle lehet. Gyógynövény, citrus, virágosság, kesernye – széles a skála. Nincsen egyetlen recept velük kapcsolatban, így nincs más megoldás, meg kell találnunk a sörünkben a vezető ízt. Ha ez citrus, akkor valami citrusos párlatot válassz hozzá, ha gyógynövény, akkor egy hasonlóan fűszerezett gint.

Ugyanígy működnek a búzasörök is, ott is széles az ízek spektruma, tehát az előbbiekhez hasonlóan kell eljárni velük. Ezzel szemben egy pörkölt és toastos ízekkel megpakolt sötét stouthoz egyértelműen csokoládés, kávés kiegészítőket javaslunk.

Az előbb említett stoutot semmiképpen ne keverjük paradicsomlével, hacsak nem egy savanyú trutyira vágyunk. A krémlikőröket is kerüljünk, szintén a nem túl kellemes látvány miatt. Nagyon eltérő ízek erőltetésével se próbálkozzunk.

Ne feledd, a koktélodnak a sör az alapja, amiben szénsav van. Annak pedig nem tesz jót sem a rázás, sem a keverés. Mixerek javaslata, hogy előbb csináljuk meg a koktél másik felét, és csak a végén csurgassuk hozzá lassan a sört.

Világos sör + Aperol vagy Campari + citrusok

@cafehailee

a refreshing drink!

♬ original sound - Hailee Catalano

Kesernyés, frissítő, és elég alacsony az alkoholtartalma ahhoz, hogy egy forró nyári délután se üssön meg minket akkorát. A receptet pedig a videóból lesheted el, igazából nincsenek konkrét mértékek, csak a szemünk és az ízlésünk!

Michelada, sókristállyal

Shutterstock

Öntsd egy lime levét egy kisebb edénybe és kend be vele a pohár peremét is. Szórj ki egy adag tengeri sót egy tányérra, és görgesd ebbe is bele a poharat, hogy a só feltapadjon a lime-mal nedvesített pohárszélre. Tégy egy marék jégkockát a pohárba, önts rá egy evőkanál tequilát és add hozzá a maradék lime levet. Ezután lassan csurgass az egészre egy 0,33-as lager sört, majd ízesítsd pár csepp Worchestershire szósszal.

Ez is érdekelhet: Már most érdemes megismerni a nyár egyik leghűsítőbb receptjét

Stout

Shutterstock

Keverj össze egy edényben 2,5 cl hideg kávét 2,5 cl kávélikőrrel, majd két magas, üres söröspohárral együtt tedd a keveréket a hűtőbe 30 percre. Ha letelt az idő, oszd el a kávémixet egyenlően a két söröspohárban és önts rájuk bő 1-1 dl stoutot. Azonnal fogyasztandó.

A figyelmetekbe ajánljuk