egy csésze kávé és két kocka csokoládé kávébabokon
Fotó: Shutterstock

A tudósok rájöttek, hogyan készíthetjük el a legjobb kávét

Az Oregoni Egyetem vegyészeinek és vulkanológusainak együttműködésével készült el az a friss tanulmány, amely tudományos alapokkal támasztja alá azt az egy egyszerű módszert, amely elvezet a tökéletes ízű kávéhoz.


Két olyan szakterület, mint a vegyészet és vulkanológia talán első hallásra távolinak tűnhet egymástól. A két díszciplína művelői Oregonban azonban találtak egy olyan közös kutatási témát, amelyet mindkét fél meg akart oldani. Arra voltak kíváncsiak, hogyan nyernek elektromos töltést az apró részecskék a súrlódás és a törések révén. Erre adott választ egy csésze frissen őrölt kávé.

Ez is érdekelhet: Nem a kávé az egyetlen dolog reggel, amitől felpörögsz

Az új tanulmány szerint, ha egy kevés vízet adunk a kávébabokhoz őrlés előtt, akkor intenzívebb ízt kapunk. A nedvesség ugyanis csökkenti a statikus elektromosság felhalmozódását, így a folyamat tisztábbá válik, és erősebb, egyenletesebb őrleményt kapunk.

Az ötlet, hogy a kávézaccban valamiféle elektromos felhalmozódás keletkezik, elég régi megfigyelés. Az ipari méretű pörkölőüzemekben is a kávézacc mindig felrepül és mindenhová beleragad

nyilatkoztaWilliam Ristenpart, a UC Davis Coffee Center alapító igazgatója, aki nem vett részt a tanulmányban. Szerinte ebben a kutatásban az a legjobb, hogy a mechanizmus megértése mögött valós tudományos eredményeket sorakoztat fel.

Ezt is olvasd el! Ez a dolog jobban meghatározza a kávénk minőségét, mint a kávéfőzőnk

A megfejtés

k\u00e1v\u00e9

Fotó: Unsplash/Silvestre Leon

Christopher Hendon, az Oregoni Egyetem kémikusa és a tanulmány egyik vezetője rendszeresen tartott kávéórákat a laboratóriumában. A vulkanológus Josh Méndez Harper alkalmi kávézóként egy nap meghallotta, hogy Hendon és a többi résztvevő arról beszélget, hogyan épül fel az elektromosság az őrlés során. Ekkor ráébredt, hogy ez hasonló lehet ahhoz, amit ő is tanulmányozott a vulkáni hamuval kapcsolatban. Ezt a technológiát használták fel végül a kávéval kapcsolatos kutatáshoz.

Azt találták, hogy a nedvesség megváltoztatja a kávézaccon lévő töltés mennyiségét. A világosabb pörkölésű kávék, – amelyeknek több a belső nedvességtartalmuk – kevesebb statikus töltést nyernek az őrlés során, mint a sötétebb pörkölésűek, amelyek szárazabbak. A hatás semlegesítésére a tudósok úgy találták, hogy egyszerűen csak egy kis vizet kell spriccelni a kávébabokra.

Ráadásul minél kevesebb a statikus anyag, annál kevesebb lesz a csomó is. Így a kávéfőzés során a víz egyformán eljut az összes kávézacchoz, és a csésze kávé körülbelül 10 százalékkal koncentráltabb lesz, mint egyébként lenne.

Ahogy Hendon fogalmazott:

Lényegében több kávét ihatunk meg ugyanannyi kávéból.

A figyelmetekbe ajánljuk