Grúziában a legtöbb étkezés elmaradhatatlan eleme a khachapuri. Az étel sokoldalúságát bizonyítja az is, hogy villásreggeliként és ünnepi ételként is egyaránt megállja a helyét. A sajttal töltött kenyér titka valójában az egyszerűségében rejlik; mutatjuk, hogyan készítheted el otthon is a finomságot!
A khachapuri (ritkábban használt magyar nevén hacsapuri) egy csónak alakú, sajttal töltött kenyér, aminek közepébe tojást sütnek. Grúziában eredetileg kétféle helyi sajttal, imerulival és sulgunival készítik. Az előbbi egy friss, omlós sajt az Imereti régióból, az utóbbi pedig kissé savanykás, enyhén sós ízzel és rugalmasabb állaggal.
A hagyomány szerint ma klasszikus ételt minden régióban máshogy formázva készítik el, csónak helyett egyes területeken például kör alakúra gyúrják. Íme, az All Recipes receptje:
Hozzávalók a tésztához:
- 1 dl meleg tej;
- 0,7 dl meleg víz;
- 1 csomag aktív szárított élesztő;
- másfél teáskanál kristálycukor;
- 270 g fehér liszt;
- 2 teáskanál olívaolaj;
- másfél teáskanál só.
Hozzávalók a sajtkeverékhez:
- 225 g feta sajt;
- 115 g Monterey Jack;
- 115 g mozzarella sajt.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 tojás;
- 14 g vaj;
- só, ízlés szerint;
- egy csipet cayenne-bors.
Ajánljuk figyelmedbe! Meglepő kombináció: így készül a mexikói vörösboros forró csoki
Így készítsük el:
Fotó: Shutterstock
- Első lépésként készítsük el a tésztát: tegyük a tejet, a vizet, az élesztőt és a cukrot egy nagy tálba. Hagyjuk pihenni nagyjából 5 percig, amíg az élesztő krémes habot nem képez. Adjuk hozzá a lisztet, az olívaolajat és sót. Keverjük össze, míg egynemű tésztává áll össze.
- Helyezzük egy belisztezett deszkára, gyúrjuk nagyjából 3 percig és szükség szerint adagoljunk hozzá még lisztet. A cél, hogy a tészta lágy, de még jól megmunkálható legyen. Formázzunk belőle egy golyót és tegyük egy enyhén kiolajozott tálba. Meleg helyen kelesszük 1-1,5 órán át.
- Melegítsük elő a sütőt 245 Celsius-fokra.
- Amíg kel a tészta, készítsük el a sajtkeveréket: vágjuk apró darabokra a sajtokat, majd keverjük össze egy közepes méretű tálban.
- Vegyük elő a tésztát, kicsit gyúrjuk át, majd vágjuk félbe. Az egyik felét nyújtsuk téglalap alakúra, és szórjuk meg sajttal úgy, hogy a hosszabbik irányban két egyenes sávot alkosson a téglalap közepén.
- Ezután tekerjük fel szorosan a hosszabb oldalakat a sajt fölé, hogy csónak alakot kapjunk. Csipkedjük össze a két végét, hogy ne váljanak szét sütés közben. Ismételjük meg a folyamatot a másik tésztával is, majd előmelegített sütőben süssük 15 percig.
- Egy kanál segítségével formázzunk mélyedést a khachapuri közepébe, majd üssünk bele egy tojást.
- Tegyük vissza a sütőbe, és addig süssük, amíg a tojás megdermed, ez nagyjából 3-4 perc. Tálalás előtt tegyünk 1-1 kisebb darab vajat a tojásokra, majd szórjuk meg sóval és cayenne-borssal.