Az íze, a rituálé vagy éppen az éppen szükséges energialöket miatt fogyasztjuk a kávét – kikevesebbet, ki többet. De vajon hány naponta hány csészével kell elfogyasztanunk ahhoz, hogy az már egészségetelen legyen? Egy kardiológus szakorvos adja meg a szükséges választ.
Az Amerikai Szív Szövetség és az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal szerint napi három-négy csésze kávé fogyasztása a legtöbb ember számára biztonságosnak mondható, és nem jár káros hatással a szív- és érrendszeri egészségre vagy általában az egészségre
– árulta elDr. James Udelson kardiológus.
Ezt is olvasd el! Kávétörténeti kisokos: a kávé megjelenésétől a kávéház-metropoliszokig
A kávé erősségétől függően ez a mennyiség általában 300-400 milligramm koffeint jelent összesen. Ahhoz, hogy elérjük ezt a szintet, alternatívaként valószínűleg 10-15 csésze zöld teát vagy egy-két energiaitalt kell meginnunk. Egy dobozos kóla kevesebb, egészen pontosan 34 milligramm koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé, de többet, mint egy csésze zöld tea.
Mi a jele annak, hogy túl sok koffeint fogyasztottunk?
Fotó: ShutterstockA túl sok koffein jelei lehetnek az álmatlanság, idegesség, szívdobogás, túlzott izzadás, hányinger és fejfájás
– fejtette ki Udelson.
Ez is érdekelhet: Kávé, vagy 1-2 órás szundi? Mivel orvosolható legjobban az alváshiány?
Kinek kell igazán odafigyelnie a koffeinbevitelre?
Természetesen vannak olyan csoportok, akiknek különösen óvatosnak kell lenniük a kávéfogyasztással. A terhes és szoptatós nőknek ajánlott a koffeint napi két-három csésze kávéval egyenértékű mennyiségre korlátozniuk. Továbbá a szakorvos kifejtette, hogy egyes szívproblémák, például bizonyos szívritmuszavarok miatt az érintettek érzékenyebbek lehetnek a koffein szívritmusproblémára gyakorolt káros hatásaira.
Van jó hír is
Bár úgy tűnik, hogy a koffein hatásai szinte csak negatívak lehetnek, Udelson megjegyezte, hogy a legtöbb ember számára a mérsékelt koffeinfogyasztás teljesen rendben van. Sőt, még egy bizonyos mennyiség az egészségre is jótékony hatással lehet!
Korabeli tanulmányok, például az Egyesült Királyság BioBankjának tanulmányai azt mutatják, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás (napi 2-4 csésze) összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek, például a koszorúér-betegség, a szívelégtelenség, a stroke és a pitvarfibrilláció alacsonyabb kockázatával
– nyilatkozta a megkérdezett kardiológus.