Az otthoni kávé jó ízű ugyan, de valahogy mindig jobb, ami a kávézóból származik. Most lerántjuk a leplet, hogyan tudod otthon is elérni ugyanazt a minőséget.
Akárhogy is iszod a kávéd, van valami különleges abban, ha otthon helyett egy kávézóban élvezed a koffeines italt. A baristák által készített frissítők valóban jó ízűek: egy-egy csésze elkészítésében számos tényező szerepet játszik. Az Eating Well cikkének és Colby Barr kávészakértőnek a segítségével megtudtuk mi minden, és összegyűjtöttünk néhány tippet arra vonatkozóan is, hogy hogyan dobhatod fel a kávézást a saját konyhádban.
Minőségi kávé beszerzése
Egy ennyire versenyző iparágban a kávézók kiváló minőségű termékekkel és fenntarthatósági gyakorlatokkal tűnnek ki a tömegből.
Mindenhol nagyszerű pörkölők vannak, és különleges kávékat kínálnak egyedi ízprofillal, így a kitűnéshez elengedhetetlen, hogy a kávé minősége a többi közül kiemelkedjen
− magyarázza Barr.
A minőségi kávébabok beszerzése után pörkölni kell őket. A kávézók gyakran pörkölnek házon belül, ami nagyobb minőségellenőrzést biztosít az üzletnek, szemben a nagykereskedelmi beszerzéssel. Növeli a kávézó hírnevét is, mivel kialakíthatnak egy sajátos ízprofilt vagy pörkölési stílust.
Szakértőkre támaszkodva
Fotó: Liam Martens / unsplash
A kávészakértők jelenléte az út minden lépésénél − a zöld kávébaboktól egészen a csészéig − a nagyszerű kávé kulcsa. Azonban hiába rendelkezik egy kávézó kiváló minőségű kávébabokkal, és pörkölnek házon belül, ez még nem jelent sokat, ha a baristák nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel az általuk főzött innivalóról. Ahhoz, hogy képzett baristává válj, időre, képzésre és elkötelezettségre van szükség.
Az eszközök minősége
A kávéfőző tisztán tartása ugyanolyan fontos, mint a jó kávébabok. A kávézók és a baristák nagy gondot fordítanak a kávéfőzőkre és a gépekre, mert jobb kávéélményhez vezet. A nem megfelelő szűrők, a víz és a kávé nem megfelelő aránya, sőt, még a víz hőmérséklete is visszavehet a barista-szintből.
A kávé kora
Fotó: Ivy Aralia Izar / unsplash
Az otthoni zacskós kávéhoz képest, ami akár több hétig is áll, a kávézókban sokkal gyorsabban fogynak el a kávébabok, ami azt jelenti, hogy a kávéfőzetük frissebb, mint a tiéd. A kávébabot megfelelően kell tárolni ahhoz, hogy megőrizze az ízét. Ne használj átlátszó edényt a kávébabok tárolására, ne hagyjuk a dobozt napfény vagy sütő közelében, és tartsuk szobahőnérsékleten. Az elkészített kávét pedig soha ne hagyd 30 percnél tovább állni a kannában.
Hogyan tudjuk ezeket az előnyöket otthon megismételni?
Az otthoni kávékészítés a személyes preferenciákon múlik, az első lépés a megfelelő kávéfőző megtalálása, mielőtt a kávébabok megvásárlásával foglalkoznánk.
Mint sok élelmiszer esetében, itt is a friss a legjobb. Sok kávészakértő azt ajánlja, hogy a zacskós, előre őrölt kávé helyett vásároljunk inkább egész kávébabot, amit a reggeli főzés előtt otthon őröljünk meg − még az illata is fantasztikus.