barista kávét készít

Az otthoni kávé jó ízű ugyan, de valahogy mindig jobb, ami a kávézóból származik. Most lerántjuk a leplet, hogyan tudod otthon is elérni ugyanazt a minőséget.Akárhogy is iszod a kávéd, van valami különleges abban, ha otthon helyett egy kávézóban élvezed a koffeines italt. A baristák által készített frissítők valóban jó ízűek: egy-egy csésze elkészítésében számos tényező szerepet játszik. Az Eating Well cikkének és Colby Barr kávészakértőnek a segítségével megtudtuk mi minden, és összegyűjtöttünk néhány tippet arra vonatkozóan is, hogy hogyan dobhatod fel a kávézást a saját konyhádban.

​Minőségi kávé beszerzése

Egy ennyire versenyző iparágban a kávézók kiváló minőségű termékekkel és fenntarthatósági gyakorlatokkal tűnnek ki a tömegből.

Mindenhol nagyszerű pörkölők vannak, és különleges kávékat kínálnak egyedi ízprofillal, így a kitűnéshez elengedhetetlen, hogy a kávé minősége a többi közül kiemelkedjen

− magyarázza Barr.

A minőségi kávébabok beszerzése után pörkölni kell őket. A kávézók gyakran pörkölnek házon belül, ami nagyobb minőségellenőrzést biztosít az üzletnek, szemben a nagykereskedelmi beszerzéssel. Növeli a kávézó hírnevét is, mivel kialakíthatnak egy sajátos ízprofilt vagy pörkölési stílust.

​Szakértőkre támaszkodva

barista tejhabot \u00f6nt a k\u00e1v\u00e9ba egy k\u00e1v\u00e9z\u00f3ban

Fotó: Liam Martens / unsplash

A kávészakértők jelenléte az út minden lépésénél − a zöld kávébaboktól egészen a csészéig − a nagyszerű kávé kulcsa. Azonban hiába rendelkezik egy kávézó kiváló minőségű kávébabokkal, és pörkölnek házon belül, ez még nem jelent sokat, ha a baristák nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel az általuk főzött innivalóról. Ahhoz, hogy képzett baristává válj, időre, képzésre és elkötelezettségre van szükség.

​Az eszközök minősége

A kávéfőző tisztán tartása ugyanolyan fontos, mint a jó kávébabok. A kávézók és a baristák nagy gondot fordítanak a kávéfőzőkre és a gépekre, mert jobb kávéélményhez vezet. A nem megfelelő szűrők, a víz és a kávé nem megfelelő aránya, sőt, még a víz hőmérséklete is visszavehet a barista-szintből.

​A kávé kora

k\u00e1v\u00e9babok ki\u00f6ntve

Fotó: Ivy Aralia Izar / unsplash

Az otthoni zacskós kávéhoz képest, ami akár több hétig is áll, a kávézókban sokkal gyorsabban fogynak el a kávébabok, ami azt jelenti, hogy a kávéfőzetük frissebb, mint a tiéd. A kávébabot megfelelően kell tárolni ahhoz, hogy megőrizze az ízét. Ne használj átlátszó edényt a kávébabok tárolására, ne hagyjuk a dobozt napfény vagy sütő közelében, és tartsuk szobahőnérsékleten. Az elkészített kávét pedig soha ne hagyd 30 percnél tovább állni a kannában.

​Hogyan tudjuk ezeket az előnyöket otthon megismételni?

Az otthoni kávékészítés a személyes preferenciákon múlik, az első lépés a megfelelő kávéfőző megtalálása, mielőtt a kávébabok megvásárlásával foglalkoznánk.

Mint sok élelmiszer esetében, itt is a friss a legjobb. Sok kávészakértő azt ajánlja, hogy a zacskós, előre őrölt kávé helyett vásároljunk inkább egész kávébabot, amit a reggeli főzés előtt otthon őröljünk meg − még az illata is fantasztikus.


A figyelmetekbe ajánljuk