kávé tejjel
Fotó: Unsplash

Sokak szerint ezzel az alternatív tejjel lesz a legfinomabb a kávé

A legújabb kávétrend nem a kávé minőségével és pörkölési módjával, hanem a hozzáadott tejjel foglalkozik. Annak ellenére, hogy valójában ott lapul legtöbbünk konyhájában, eddig még senkinek sem jutott eszébe a megfelelő tej használata. A szakértők véleménye eltérő azzal kapcsolatban, hogy széles körben is elterjed-e a trend.

A baristák tökéletességre való törekvése és folyamatos innovációiknak köszönhetően szinte napról napról változnak az aktuális kávétrendek. Újabban a tejjel kísérleteznek, néhány úttörő barista pedig elárulta, szerintük akkor tökéletes a kávé, ha különböző tejfajtákat vegyítünk. A Vince arról számolt be, hogy ez nem feltétlenül egy múló hóbort, hanem sokkal inkább a kávézás jövője lehet. A különböző zsírosságú, sűrűségű és ízű tejek keverése különleges ízélményt nyújthat.

Milyen tejeket ajánlott keverni?

Néhány szakértő szerint a laktózmentes tej és a kókusztej egyvelege kiemeli a kávé természetes, gyümölcsös jegyeit, valamint édesebb ízt kölcsönöz neki. A kókusztejnek köszönhetően pedig még krémesebb lesz a végeredmény. Ha a laktózmentes tejet zabtejjel keverjük, a hagyományosnál sokkal sűrűbb állagot kapunk, de nem veszik el a kávé aromája sem. Gyakorlatilag bármit keverhetünk bármivel, ám nem árt tisztában lenni a különböző tejek tulajdonságaival, ahogy nem elhanyagolható az adott tej márkája és minősége sem, hiszen ezek mind nagyban befolyásolják a végeredményt.

k\u00e1v\u00e9 tejjel

Fotó: Unsplash

Ha elsőre nem sikerül, ne adjuk fel, ugyanis a lap hangsúlyozza, hogy még egy képzett barista számára is hosszú ideig tarthat, míg megtalálja a tökéletes arányokat, emellett pedig nem árt tisztában kell lenni azzal is, hogy a különböző kávéfajták hogyan lépnek reakcióba a növényi és állati eredetű tejekkel.

Széles körben is elérhető lesz?

Az elmúlt években egyre fontosabbá vált, hogy saját ízlésünknek megfelelően kérhessük a kávét a kávézókban, ezt pedig főként az alternatív tejek elterjedésének köszönhetjük. A rugalmasság és a széles kínálat egyre fontosabb a kávéházak számára, hiszen ahogy a trendek, a fogyasztói igények is gyorsan változnak. Egyesek szerint gyorsan bevált módszer lehet a tej típusainak vegyítése, ám azzal kapcsolatban, hogy mikor lesznek elérhetőek a kávézókban is, megoszlanak a vélemények.

Néhányan úgy vélik, a konkurens kávéházak saját baristáik által kitapasztalt verzióikkal inspirálhatják egymást. A kísérletezés azonban rengeteg időt felőrölhet, így sokak szerint a közeljövőben nem szolgálnak fel vegyesen tejfajtákat. Mások pedig úgy vélik, hogy mivel a kávéházak jelenleg is számos alternatívát kínálnak a hagyományos tej helyett, gyakorlatilag nincsen akadálya a megvalósításának. Persze ehhez arra van szükség, hogy először a kávéfogyasztók körében terjedjen el.


A figyelmetekbe ajánljuk