karfiol
Shutterstock

4 meggyőző érv, miért érdemes karfiolt fogyasztanod

Köztudott, hogy a karfiol egészséges. Azt viszont már kevesen tudják, hogy pontosan milyen növényi vegyületeket tartalmaz, azok pedig miért hasznosak.

A Healthline gyűjtötte össze a karfiol egészségügyi előnyeit a különböző tanulmányok eredményei alapján.

Ez is érdekelhet: 4 indok, amiért érdemes céklát fogyasztanod

Segíthet a fogyásban

A karfiol számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely segíthet a súlyvesztésben.

Az egyik legnagyobb előnye az alacsony a kalóriatartalma, csészénként mindössze 25 kalória található a zöldségben, így bőségesen ehetünk belőle, és a súlyunkat se kell félteni. Emellett a magas kalóriatartalmú élelmiszerek, például a rizs és a liszt alacsony kalóriatartalmú helyettesítőjeként is szolgálhat.

Jó rostforrásként a karfiol lassítja az emésztést és elősegíti a teltségérzetet. Ez automatikusan csökkentheti a nap folyamán elfogyasztott kalóriák számát, ami fontos tényező a súlykontrollban.

A karfiol másik „súlybarát" előnye a magas víztartalma: tömegének 92%-át víz teszi ki. A magas víztartalmú, alacsony kalóriatartalmú ételek fogyasztását pedig több tanulmány is összefüggésbe hozta már a súlyvesztéssel.

Tele van antioxidánsokkal

A karfiol nagyszerű forrása az antioxidánsoknak, amelyek megvédik a sejteket a káros szabad gyököktől és a gyulladástól.

Más keresztesvirágú zöldségekhez hasonlóan a karfiol is különösen magas glükozinolátokban és izotiocianátokban, az antioxidánsok két olyan csoportjában, amelyekről több tanulmányban is kimutatták, hogy lassítják a rákos sejtek növekedését.

A laboros vizsgálatok eredményei szerint a glükozinolátok és az izotiocianátok különösen a vastagbél-, tüdő-, emlő- és prosztatarák ellen nyújtanak jelentős védelmet.

De a karfiol emellett karotinoid és flavonoid antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek szintén rákellenes hatásúak, és számos más betegség, köztük a szívbetegségek kockázatát is csökkenthetik. Mi több: a karfiol nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, ami jól ismert gyulladáscsökkentő hatásáról, erősítheti az immunrendszer egészségét, és csökkentheti a szívbetegségek és a rák kockázatát.

karfiol

Shutterstock

Magas rosttartalmú 

A zöldség meglehetősen magas rosttartalommal rendelkezik, ami jótékonyan hat az általános egészségre.

Egy csésze karfiolban 3 gramm rost található, ami a napi szükséglet 10%-át jelenti. A rostbevitel különösen fontos a szervezet számára, mivel a rostok táplálják a bélrendszerben lévő egészséges baktériumokat, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást és elősegítik az egészséges emésztést.

Az elegendő rostfogyasztás segíthet megelőzni az olyan emésztési panaszokat, mint a székrekedés, a divertikulitis és a gyulladásos bélbetegségek (IBD).

Sőt: tanulmányok szerint a rostban gazdag zöldségekben, például karfiolban gazdag étrend számos betegség, köztük a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség alacsonyabb kockázatával jár együtt. De a rostok az elhízás megelőzésében is szerepet játszhatnak, mivel képesek elősegíteni a teltségérzetet és csökkenteni az általános kalóriabevitelt.

 Magas kolintartalommal rendelkezik 

A karfiol kifejezetten magas kolintartalommal rendelkezik, ami egy alapvető tápanyag, mégis rengeteg ember szervezetéből hiányzik.

Egy csésze karfiol 45 mg kolint tartalmaz, ami a nők esetében a napi bevitel 11%-a, a férfiak esetében pedig a 8%-a.

A kolinnak számos fontos funkciója van a szervezetben: nagy szerepet játszik a sejtmembránok épségének fenntartásában, a DNS szintézisében és az anyagcsere támogatásában, de a kolin részt vesz az agy fejlődésében és az egészséges idegrendszerhez szükséges neurotranszmitterek termelésében is. Mi több, segít megakadályozni a koleszterin felhalmozódását a májban.

Azok, akik nem fogyasztanak elegendő kolint, a máj- és szívbetegségek, valamint az olyan neurológiai rendellenességek, mint a demencia és az Alzheimer-kór kockázata is nagyobb lehet a kutatások szerint.

A karfiol különösen jó beviteli forrás, mivel nem sok élelmiszer tartalmaz ilyen tápanyagot: a karfiol a brokkolival együtt az egyik legjobb növényi forrása a kolinnak.


A figyelmetekbe ajánljuk