gránátalmák fatálban egészben, félben
Fotó: Shutterstock

7 gyulladáscsökkentő étel, amivel felturbózhatod a szervezeted a tél végén

A rövidebb nappalok, a hidegebb hőmérséklet, a meleg italok és a kényelmi ételek – ezeket általában mind a télhez kötjük. Pedig a hidegebb időjárás azt is jelenti, hogy bizonyos gyümölcsök és zöldségek most érik el a csúcspontjukat az íz, a tápanyagok és a gyulladáscsökkentő potenciál szempontjából.


Bár bizonyos mértékű gyulladás a szervezetben normális, a krónikus gyulladás azonban növelheti a rák, a demencia, a cukorbetegség és még sok más betegségek kockázatát. A gyulladáscsökkentő élelmiszerekkel teli étrend fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért. Íme a hét legjobb gyulladáscsökkentő téli étel.

1. Gránátalma

Ne hagyd, hogy a gránátalma külső rétege megfélemlítsen, mert a zsenge magok és a leve egyaránt tele van ízzel és gyulladáscsökkentő erővel. Ez olyan vegyületeknek köszönhető, mint az ellagitannin, az antocianinok és a flavanolok, amelyek antioxidánsként hatnak, elfojtják a szabad gyökök okozta gyulladást, és megelőzik a jövőbeli károsodásokat. A gránátalma antioxidáns potenciálját nagyobbnak tartják, mint a vörösborét és a zöld teáét.

A magok remekül helyettesítik a bogyós gyümölcsöket vagy a citrusféléket salátában, a gránátalmalevet pedig teákhoz, turmixokhoz vagy kombuchához is keverhetjük.

Ez is érdekelhet: A 6+1 legerősebb gyulladáscsökkentő fagyasztott élelmiszer

​2. Brokkoli

Bár egész évben vásároljuk, a brokkoli valójában téli zöldség, mert képes a hideg időben is fejlődni. A keresztesvirágú zöldségek – mint a brokkoli − bioaktív kénvegyületeket, úgynevezett glükozinolátokat tartalmaznak, amelyek a gyulladás csökkentésével minimalizálják a betegségek kockázatát.

Ha nem kedveled a brokkolit, helyettesítheted kelbimbóval, kelkáposztával, káposztával, mángolddal és fehérrépával is.

3. Vérnarancs

A citrusfélék mind tele vannak immunerősítő antioxidáns C-vitaminnal, és a legtöbbjük a téli hónapokban érik a legédesebbé. Ha azonban extra antioxidáns löketet keresel, válaszd a vérnarancsot. Húsuk élénk narancsvörös színét az antociánok adják, ezek azok a vegyületek, amelyek a bogyós gyümölcsöket is a gyulladáscsökkentő élelmiszerek közé sorolják.

A vérnarancs akár önmagában, akár salátában, serpenyőmártásba keverve vagy desszertkiegészítőként is remekül használható.

4. Póréhagyma


A póréhagyma az alliumfélék családjába tartozik, melyek mind tartalmaznak kvercetint, egy gyulladáscsökkentő vegyületet, amely csökkentheti a szervezetben lévő káros vegyi anyagok és vegyületek gyulladásos hatásait. A póréhagyma remekül helyettesítheti a receptekben a többi alliumot. Ha még sosem főztél vele, használd úgy, mint a mogyoróhagymát, nagyobb gyökérrel, szélesebb levelekkel, valamint kissé csípősebb ízzel.

Levesben, sütőben párolva, vagy akár burgonyapürébe keverve is remek.

Ha tovább olvasnál: 4 élelmiszer, amiből érdemes betárazni januárban

​5. Édesburgonya

h\u00e1zi s\u00fclt burgonya ketchuppal

Fotó: Shutterstock

Az édesburgonya a gyulladáscsökkentő zöldségek listájának élén áll. Ez részben annak köszönhető, hogy alacsonyabb glikémiájú szénhidrátforrásként szolgál, és jó C-vitamin-forrás, és lenyűgöző a karotinoidtartalma is. A karotinoidok védik a sejteket a szabad gyökök károsodásától, amelyek gyulladást okozhatnak. Ezenkívül a legtöbb karotinoid a szervezetben az A-vitamin aktív formájává alakul át, amely kulcsfontosságú az immunrendszer szabályozásában és a gyulladások kezelésében).

Használjuk sütve, pürésítve, vagy töltelékként.

​6. Cékla

A cékla remek kálium-, a folsav- és a C-vitamin-forrás, melyek mind szerepet játszanak az immunrendszer gyulladásszabályozásában, de a benne található két másik vegyület − a bétain és a nitrátok – teszik igazi gyulladáscsökkentő sztárrá. A betain egy kevésbé ismert antioxidáns-szerű vegyület, amelyet előzetes kutatások a gyulladásos vérmarkerek csökkenésével hoznak összefüggésbe. A természetben előforduló nitrátok pedig gyulladáscsökkentő hatásúak, és csökkentik a vérnyomást.

​7. Körte

A bélrendszer egészségének javítása kulcsfontosságú stratégia a gyulladások megelőzésében és csökkentésében, és a kutatások szerint ennek a legjobb módja a probiotikumokban gazdag élelmiszerek (például joghurt, kombucha és fermentált zöldségek) fogyasztása, valamint a magas rosttartalmú termékeken keresztül több prebiotikum fogyasztása. A körte kiváló prebiotikus rostforrás, segíti a jó baktériumok gyarapodását.

Nassolhatsz körtét egy kis dióvajjal, beledobhatod salátába, megsütheted, vagy készíthetsz belőle egészséges desszertet.

Forrás: Eating Well


A figyelmetekbe ajánljuk