A KAA bárpultja
KAA / Kiss Bálint

Nyílt egy új bár Budapesten, ahol lehet három kívánságunk – kipróbáltuk a KAA-t

Mintha a dzsungel legmélyére kerültünk volna, ahol a buja növényzet olyan sűrűn szövődik egymásba, hogy eltakarja a Napot, és tudjuk, hogy ebben a sötétségben megannyi izgalom vár ránk. Ilyen a KAA, Budapest legújabb bárja.


Budapest kedvelt dzsungele, a Twentysix közvetlen szomszédságában találjuk a KAA-t, mely Kipling klasszikusának óriáskígyója után kapta a nevét – de remekül rímel az otthonául szolgáló Király utcára, illetve fő kínálatára, a koktélra is.

KAA b\u00e1r En Fumo kokt\u00e9lja

En Fumo koktél

KAA / Panamy

A hely koncepciója, hogy a régit, a megszokottat, az ismertet ötvözzék az újjal, a meglepővel, a korábban sosem tapasztalttal – és ez tetten érhető a bár berendezésétől kezdve a koktélokon át az ételekig.

A berendezés egy része felújított neobarokkk bútorokból áll, melyek közül a székeket modern, dzsuneglmintás kárpittal tették extravagánssá. A koktélok régi, nagymamák vitrinjeiből ismert kristálypoharakban érkeznek, a bennük felfedezhető ízek pedig egyszerre ismerősek és újszerűek. A barfoodok terén is keveredik a régi és új, melynek egyik jeles példája a gulyásos arancini.

Nincs lehetetlen

KAA b\u00e1r

KAA / Kiss Bálint

A koktélkínálat három nagy szekcióra oszlik: a signature koktélokra – melyek a hely specialitásai –, a klasszikus koktélokra, illetve a KAA-ban van egy bónusz kategória a „három kívánság”, mely keretében szinte bármit kérhetünk a bár csapatától, a legjobb szakmai tudásuk szerint fogják azt elkészíteni nekünk. Ez lehet egy létező klasszikus, amit nem találtunk meg a koktéllapon, de olyan kívánságunk is lehet, hogy a kedvenc alapanyagunkból vagy számunkra kedves ízvilág mentén alkossanak nekünk valami újat. Mind közül talán ez a legizgalmasabb húzása a KAA-nak, de azt is meg kell hagyni, hogy az itallapon szereplő koktélok közül is bőven lehet válogatni. Míg a klasszikus koktélok a legendás Charles Schumann receptjei alapján készülnek, addig a signature italokat Szingapúr, New York, Izrael és Kuba meghatározó bárjai inspirálták.

Kreativitás a pohárban

KAA b\u00e1r Zentini kokt\u00e9ja

Zentini koktél

KAA / Panamy

A The Final Touch egy újragondolt Old Fashioned, amelyhez bourbon whiskyt használnak alapként a többi megszokott alapanyag (cukor, víz) után pedig egy tetszőlegesen választott bitter jelenti az extra csavart. Az ital kis ezüsttálcán érkezik, amin három kis üvegcsében három különféle bittert is találunk, így az utolsó simítást – ahogy a neve is sugallja – mi végezhetjük el, azaz mi magunk fejezhetjük be a koktélt a saját ízlésvilágunknak megfelelően.

Az En Fumo nevű koktélba mezcal, tequila, grépfrút, lime, Falernum szirup, agavé, csokoládébitter kerül, majd a tetejére pasztőrözött tojásfehérjehab. A koktélt egy hikori-fachipsszel telefüstölt üvegburában szervírozzák, és mire megízleljük az italt, a hab máris átvette a füst kellemesen aromás ízét. Ez egy különösen összetett ital: egyszerre kesernyés, savas, fűszeres, édes és persze füstös, mely utóbbi íz hosszan velünk marad minden korty után.

A Zentini alapját az Ukiyo Yuzu Gin adja, melyhez zöldteás Choya Ujicha Ume likőrt kevernek és norival teszik egyedivé az ízvilágát. A meglehetősen erős koktél prezentációja is erős: a pohár egy bambusz párolón foglal helyet, mellette egy maneki-nekóval, azaz integető macskával és egy szerencsesütivel.

KAA b\u00e1r The Final Touch kokt\u00e9lja

The Final Touch koktél

KAA / Panamy

Míg nagytestvére, a Twentysix reggelik és ebédek ideális helyszíne, addig a KAA-ban minden adott egy tökéletes estéhez: a hangulat, az ételek és az italok. Mivel egy alkalommal képtelenség végigkóstolni a kínálatot, érdemes többször visszatérni – és akkor a „három kívánság” nyújtotta végtelen lehetőséget még nem is számoltuk bele.

A figyelmetekbe ajánljuk