bolognai ragu

Bár az olaszok egyik legismertebb ragujának alapját a sofritto, vagyis a hagyma, a sárgarépa és a zellerszár adja, a bolognaiból a tej sem hiányozhat.


Miért kellene tej a bolognaiba?

Elsőre akár szokatlannak is tűnhet, hogy egy húsos-vörösboros mártásba tej kerül, valójában teljesen érthető, hogy az olaszok miért esküsznek rá erre a folyadékra.

A tej ugyanis nemcsak gazdag ízt ad a bolognaihoz, hanem segít csökkenteni a paradicsom és a vörösbor savasságát. Emellett pedig a darált húst is rendkívül puhává varázsolja.

Ez is érdekelhet: Igazi olasz finomság a tányéron: így készül az egyszerű paradicsomos bruschetta

Ha azonban túl hamar adjuk a szószhoz a tejet, az gyorsan megalvadhat. Hogy ez ne történjen meg, ajánlott a savas összetevőket főni hagyni, mielőtt belekerülne a szószunkba ez a fontos hozzávaló.

Ezt is olvasd el! 6 olasz street food, amit kötelező megkóstolnod!

​A legjobb bolognai recept

A sofrittohoz aprítsuk fel apró kockáka a hagymát, a sárgarépát és a zellerszárakat. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy olívaolajon kezdjük el őket dinsztelni – a folyamat felgyorsításának érdekében akár már ekkor sózhatunk, a mennyiségre viszont ügyeljünk. Erre jöhet majd rá a hús, amit fehéredésig hőkezelünk, ezt követően önthetjük fel passatával, valamint hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a fűszereket: még egy kevés sót, borsot, babérlevelet és friss bazsalikomot. Amikor egyet rottyant az étel, mehet bele a vörösbor.

A tejet egy kis szerecsendióval keverjük össze, majd hagyjuk állni, mielőtt hozzáadnánk a raguhoz.

A tej hozzáadását követően hagyjuk főni az ételt, az ízeknek időre van szükségük, hogy összeérjenek – ez marhahús esetében akár 2-3 óra is lehet.


Forrás: Taste

A figyelmetekbe ajánljuk