egy nő mérőszalaggal átkötött almába harap
Fotó: Shutterstock

​6 dolog, amire számítanunk kell, ha túl gyorsan fogyunk le

A hirdetések elárasztanak minket különféle tablettákkal, porokkal és teákkal, amelyek hirtelen bámulatos fogyást ígérnek.


Közben látod, ahogy hírességek két hét alatt 13 kilót fogytak, az influencerek pedig megosztják a legjobban őrzött fogyókúrás titkaikat. Nem csoda, érzed a nyomást, hogy gyorsan le kell faragnod pár kilót.

Manapság hozzászoktál, hogy szinte mindenhez hozzájuthatsz rövid idő alatt − egész évadokat nézhetsz a kedvenc sorozatodból, egy órán belül meleg ételt rendelhetsz az otthonodba, vagy háztartási cikkeket szállítathatsz haza egy pillanat alatt. Logikus a késztetés, hogy egy nap alatt egy nadrágméretet is le akarsz dobni. De mi történik a testeddel valójában, ha túl gyorsan fogysz?

Ez is érdekelhet: 5 elavult fogyókúrás trend, amit ideje lenne elfelejteni

​1. Valószínűleg izmot veszítesz

A kevesebb evés és a több testmozgás kalóriadeficitet hoz létre, ami a fogyás mozgatórugója. Ekkor a szervezeted sebességet vált, és lebontási üzemmódba kapcsol, különböző szöveteket keresve, amelyeket lebonthat. Lebonthatja a zsírszövetet, de lebonthatja az izomszövetet is. Az izomvesztés pedig problémás lehet a szíved vagy a tüdőd szempontjából is. Az izomveszteség gyengeséget is okoz, ami hajlamosabbá tesz a sérülésekre.

​2. Lehet, hogy visszanyered a súlyod

Az izomveszteség következtében csökken a nyugalmi anyagcseréd. Ezért van szükségük a testépítőknek sok kalóriára, fehérjére és táplálékra, mert minél több izmot szereznek, annál jobban felpörgetik az anyagcseréjüket, hogy több kalóriát égessenek. A csökkent anyagcserekor azonban a szervezet minden elfogyasztott kalóriát felhalmoz, ami súlygyarapodást okoz, amikor abbahagyod a diétát. Az egészségügyi szakemberek ezért gyakran tanácsolják a testsúly mindössze 5-10 %-os csökkentését az egészség elősegítése érdekében.

Ha tovább olvasnál: Az orvosok „tanácsai" nem segítik a fogyásunkat

​4. Növelheti az epekő kialakulásának esélyét

A túl gyors fogyás növelheti az epekő kialakulásának kockázatát. Amikor a súly gyorsan csökken, a májból felszabadul az epébe kerülő koleszterin, amelyből epekő alakulhat ki. A National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases szerint a nagyon alacsony kalóriatartalmú diéták is elősegíthetik az epekövek kialakulását, mivel a fogyás és a visszahízás ördögi körforgása miatt.

3. A szervezetednek hiányozhatnak a kötelező tápanyagok

b\u0151 farmere derek\u00e1t kih\u00faz\u00f3 n\u0151

Fotó: Shutterstock

Ezek a drasztikus súlycsökkentő taktikák előnyösebb képet nyújthatnak a mérlegen; azonban megfoszthatják a szervezeted az optimális egészséghez szükséges tápanyagok bevitelétől. A tápanyaghiány hajhulláshoz, vérszegénységhez, fáradtsághoz és gyenge csontokhoz vezethet.

​5. Lehet, hogy kimeríted az összes energiádat

A szervezetünk valószínűleg nem jut elegendő energiához, és ennek következtében fáradtnak és letargikusnak érezzük magunkat. Egy tanulmány szerint lehetséges kapcsolat van a gyors fogyás és a dehidratáció között is, ami mentális fáradtságot okozhat.

6. Károsíthatja a mentális egészséged

A mérleggel kapcsolatos megszállottság, a testzsírtól való félelem és a nyomás, hogy egy bizonyos méretbe bele kell férned, károsan hathat a mentális egészségedre, és egészségtelen kapcsolatot alakíthat ki az étellel. Amikor a súly ismét felkúszik, kudarcérzés, szégyenérzet, bűntudat vagy alacsony önbecsülés érzései keríthetnek hatalmukba. Ráadásul azon is kaphatod magad, hogy elszigetelődsz a társas interakcióktól.

Forrás: EatingWell


A figyelmetekbe ajánljuk