Itt a nyári szezon, és mindannyian tudjuk, ez az évszak milyen forró és dehidratáló tud lenni. Bár a víz a legkézenfekvőbb megoldás, más módon is elintézhetjük a folyadékpótlást – például hidratáló ételek fogyasztásával.
Ezek a magas víztartalmú ételek nem csak javítják a hidratáltságot, de alapvető tápanyagokat is biztosítanak. Nem vagy biztos benne, milyen élelmiszereket vegyél fel a bevásárlólistádra? Segítünk!
Ez is érdekelhet: Van jobb megoldás a hidratálásra, mint a sok víz − mutatjuk!
1. Cukkini
A cukkini kiváló hidratáló étel: 100 grammonként 94,8 gramm vizet tartalmaz, ezzel a legmagasabb víztartalmú zöldségek közé tartozik.
Továbbá gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek megvédeni a sejtjeidet a szabad gyökök okozta károsodástól. Emellett karotinoidokat is tartalmaz, melyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak, és javítják a szem egészségét. A cukkini alacsony kalóriatartalmú, és tele van alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal, köztük káliummal, C-vitaminnal és folsavval. Ráadásul hihetetlenül sokoldalú, és számos ételben felhasználható, a salátától kezdve a sütésig.
2. Gombák
Az ehető gombafajták természetesen magas víztartalommal rendelkeznek, és számos egészségügyi előnnyel is járnak. Tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek segítenek a gyulladások és betegségek elleni védelemben. Továbbá élelmi rostot is tartalmaznak, ami segíthet az emésztőrendszer zavartalan működésében és a fogyásban, valamint nagyszerű növényi fehérjeforrás, így kiváló választás a vegetáriánusok és vegánok számára. Emellett a gombák elektrolitokat, például káliumot és nátriumot tartalmaznak, amelyek segíthetnek pótolni az izzadással elveszített elektrolitokat.
Körülbelül 90 százalékban vízből állnak, így fogyasztásuk segít hidratáltnak maradni és szabályozni a testhőmérsékletet.
Ha tovább olvasnál: Ha unod a vizet: 4 hidratáló ital, amivel helyettesítheted
3. Retek
Fotó: Shutterstock
A retek ropogós, tápláló zöldség, amelynek magas, 95 százalékos a víztartalma.
Tele vannak olyan jótékony vegyületekkel, mint a glükozinolát és az izotiocianát, amelyek segítik a vércukorszint szabályozását. A retek olyan alapvető tápanyagokban gazdag, mint a C-vitamin, a cink és a foszfor, melyek segítenek a bőrszárazság, a pattanások és a kiütések elleni küzdelemben.
Magas víztartalmuk segít kiöblíteni a méreganyagokat a szervezetből, rosttartalmuk pedig elősegíti az egészséges emésztést. Emellett a retek alacsony kalória- és zsírtartalmú, és jó rost-, C-vitamin- és folsavforrás. Sokféleképpen felhasználható, finom akár nyers, ropogós snackként, akár savanyúságként, de sütve, levesekben főzve, salátákhoz, vagy szendvicsekhez adva is elkészíthető.
4. Zeller
A zeller egy egyszerű és sokoldalú zöldség, amely 95 százalékban vízből áll.
Számos tápanyagot és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek segítenek fenntartani a szükséges folyadékszintet a szervezetben, valamint támogatják az immunrendszert és az általános egészséget. Rostban is gazdag, amely segíti az emésztést, és megakadályozza a túlevést. A zellert is adhatjuk salátákhoz, de levesekben, pörköltekben is kiváló. Különböző mártásokkal és szószokkal is jól párosítható, például kéksajtos öntettel, fűszeres salsával, vagy más összetevőkkel, például sárgarépával, hagymával, paradicsommal, paprikával és fűszernövényekkel.
5. Sárgadinnye
A sárgadinnye tápanyagokban gazdag gyümölcs, amelynek körülbelül 90 százalékos a víztartalma.
Kiváló A-vitamin-forrás, mai nélkülözhetetlen az egészséges látáshoz. Magas C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert, káliumtartalma pedig szabályozza a vérnyomást. Emellett kiváló élelmirost-forrás, amelyek elősegítik az egészséges emésztést és megelőzik a székrekedést. Kalóriatartalma is alacsony.
Forrás: Manual