Ünnepi pulykát készíteni papíron egyszerűnek tűnik, van azonban néhány tudnivaló, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy igazán ínycsiklandó legyen az étel. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni, miközben a hálaadásra készülsz.
A hálaadás, bár elsősorban az Amerikai Egyesült Államokhoz köthető, számos más országban is fontos ünnepnek számít: Kanada és Libéria mellett ma már Németországban és Brazíliában is megemlékeznek róla. A halloweenhez hasonlóan ez a dátum (amely idén november 28-ra esik) évről évre divatosabb: Európa-szerte, így hazánkban is egyre többen ünneplik, jellemzően baráti társaságban.
Az ünnep elmaradhatatlan kelléke és egyben a közös vacsora fénypontja az egészben sült pulyka, ami, bár egyszerű ételnek hangzik, elég sok odafigyelést igényel – éppen ezért mutatjuk be ezt a könnyen megismételhető elkészítési módszert.
Ez is érdekelhet! Egzotikus és egyszerű: így készül a Fülöp-szigeteki húsgombóc
Ahogy a Bon Appétit kiemeli, a pulykát először is be kell dörzsölnünk egy nagyobb adag sóval. Ha ezután pihenni hagyjuk a hűtőben, kiengedi magából a benne maradt folyadékot, ami aztán a sóval összekeveredve visszaáramlik belé. Az ezzel a módszerrel pácolt pulyka az elkészítés után még napokig friss, nedves és omlós marad majd.
Pácolás során a sóhoz ízlés szerint némi barna cukrot is keverhetünk, és fekete borsot, fokhagymaport és füstölt paprikát is adhatunk hozzá. Mindezt minimum 12 órával, de akár két nappal sütés előtt is megtehetjük.
Illusztrácó
Fotó: Shutterstock
Amíg a sütő előmelegszik, 250 gramm vajjal dörzsöljük be a pulyka összes felületét – ennek köszönhetően kapunk majd igazán szaftos húst és aranybarnára sült bőrt. Ezután helyezzük a húst egy nagy tepsibe, és tegyük a 250 fokos sütőbe. Süssük 30 percig, majd csökkentsük a hőfokot 150 fokra, és hagyjuk így további 65-80 percig, hogy jól átsüljön, de közben ne veszítse el a nedvességtartalmát. Ennek érdekében egy kevés vizet is önthetünk a tepsi aljába.
Ha tovább olvasnál: Kuba tradícionális szendvicsét csak imádni lehet – így készül a cubano
És ami a legfontosabb: sütés után legalább 30 percig hagyjuk pihenni a húst, ugyanis csak így lesz igazán omlós.
Ezt az időt felhasználhatjuk arra, hogy megterítsünk, elkészítsük a köretet, vagy csak beszélgessünk egy jót a kiadós vacsora előtt.