A grillezési szezon mindenki számára öröm, aki szereti a tökéletesen elszenesedett hamburgereket, hot dogokat, vegaburgereket és más ízletes ételeket. Olyannyira, hogy hajlamosak vagyunk manapság szinte bármit a grillre tenni, a görögdinnyétől a salátáig.
Ennek ellenére egy felizzó grill számos ételhez nem ideális. Profi séfek, szakácskönyvírók és grillezési szakértők osztják meg, melyek azok az ételek, amelyeket nem ajánlanak grillezésre. Ők az alábbiakat említették – némelyik elég meglepő.
Ez is érdekelhet: Halat sütnél grillen? Michelin-csillagos séfek is így csinálják!
1. Tofu
A húsmentes grillezés soha nem tűnt még olyan izgalmasnak, mint most, mivel a növényi alapú húspótlók soha nem látott népszerűségre tettek szert. Sajnos azonban nem minden vegán fehérje alkalmas a grillezésre. Ha a tofut próbálod meg meggrillezni, valószínűleg szétesik, és nem lesz jó a végeredmény. Ehelyett inkább süsd meg, hogy ropogós legyen, majd öntözd meg a választott szósszal.
2. Leveles zöldségek
Fotó: Shutterstock
Ha a megfelelő zöldségeket választod ki a grillezéshez, a végtermék kívülről elszenesedik, belülről szaftos lesz, és ízletes kiegészítője lehet egy nyári fogásnak. A leveles zöldségek azonban nem tartoznak ebbe a kategóriába, annak ellenére, hogy sok házi szakács próbál meg grillezett cézársalátát készíteni. A zöldek könnyen megfonnyadnak, ráadásul fennáll a veszélye, hogy átesnek a grillrácson. Tedd őket inkább öntöttvas serpenyőbe és süsd meg őket magas hőfokon.
Ha tovább olvasnál: Salátától a banánig − 7 szokatlan grillétel
3. Olvadó sajt
Bármilyen sajt, amelyik képes megolvadni, hatalmas felfordulást fog okozni a grillen. Ilyen például a halloumi vagy az érlelt provolone. Az olvadó sajtok a grillrácson keresztül is megolvadnak. Inkább válassz egy klasszikus technikát, és tegyél egy szelet cheddar vagy amerikai sajtot a hamburger tetejére, miközben az a grillen sistereg.
4. Sertéskaraj
Fotó: Shutterstock
A sertéslapocka és a sertésborda imádják a grillezést, de meglepő módon a sertéskaraj nem annyira grillbarát, mint ízletes honfitársai. A sertéskarajnak alacsonyabb a zsírtartalma, mint a sertéslapockának, ezért könnyen kiszáradhat. Inkább süsd meg őket forró serpenyőben, majd süsd át a sütőben, így puha marad.
5. Bacon
A szalonnának már eleve füstös íze van, így a grillen ennek igazán érvényesülnie kellen, gondolnánk. Nos, az igazság nem ilyen egyszerű. A szalonna grillre dobása nagy valószínűséggel tüzet okoz, mivel a zsír gyúlékony. Ez megégetheti a szalonnát, és tönkreteheti az ízét, ráadásul egy hirtelen tűz elég veszélyes lehet. A legjobb, ha a szalonnát távol tartod a grilltől. Sütőben vagy tapadásmentes serpenyőben sütve könnyű lesz, megtartja a szaftját, és garantált a legjobb íz.
6. Paradicsom
Fotó: Shutterstock
A paradicsom lédús volta a legvonzóbb tulajdonságai közé tartozik, de a grillezés során ez a komolyan megváltozhat. Bár húsok és zöldségek mellé sütve gazdag és finom, de közvetlen lángon sütve valószínűleg szétesik vagy nem tartja jól a szerkezetét. A a kiszáradt hatás nem fog tetszeni sem neked, sem a vendégeknek.
Forrás: HuffPost