A lazac grillezése nem olyan egyszerű, mint amikor hot dogot csinálsz, vagy csirkét sütsz.
A hal leragadhat, vagy könnyen túlsülhet, és akkor száraz lesz – mindkét opciót jobb megúszni, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a hal milyen drága.
Ez is érdekelhet: Halat sütnél grillen? Michelin-csillagos séfek is így csinálják!
Szerencsére van egy trükk, amit ha a lazac grillezése előtt bevetsz, minden egyes alkalommal ízletes, nedves grillezett halat eredményez – írja a kitchn.
Szánj időt a pácolásra!
Szeretnél olyan éttermi technikákat, titkokat tanulni, amelyek az ottani ételeket tökéletessé teszik? Az egyik ilyen technika a halak grillezés előtti pácolása. Ha ezt a technikát alkalmazod a lazacnál (bár más húsos, sűrű halaknál is remekül működik), a végén mindig tökéletes grillezett és fűszerezett lazacot kapsz.
Ha tovább olvasnál: Tippek a tökéletes grillezési és BBQ-élményhez
Hogyan kell pácolni a lazacot?
Fotó: Shutterstock
A lazac pácolása hasonló a pulyka pácolásához, de egyszerűbb, mivel nincs szükség aromákra, sőt, még cukor sem kell hozzá. Így csináld!
- Készíts nedves sós páclét: minden kiló lazacra számítva keverjen össze 2 csésze hideg vizet 22 gramm kóser sóval, amíg a só feloldódik.
- Pácold 45 percig: tedd a lazacot a sós lébe, és 45 percre tedd a hűtőbe.
- Szárítsd szárazra: vedd ki a lazacot a pácléből, és papírtörlővel töröld szárazra. Ekkor grillezheted, vagy visszateheted a hűtőbe (bőrrel felfelé és fedetlenül, ha ropogósabb bőrt szeretnél) akár néhány órára.
- Grillezés: grillezd a lazacot a szokásos módon. Grillezés előtt egy kis olajjal bedörzsölheted, de nincs szükség további fűszerezésre, mivel a sós páclében már van só.
A grillezett lazac felhasználási módjai
A pácolt, grillezett lazac frissen fogyasztva is remek, de a maradék hűtve is finom, és más ételekben is felhasználható, mint az alábbiak:
- Nyári lazacos Niçoise salátán: így kihagyhatod a lazac sütését, és nem kell bekapcsolni a sütőt.
- Lazacos-kelkáposztás Caesar wrapbe tekerve: nem kell lazackonzervet vásárolni!
- Meleg burgonya − lazacsalátába keverve könnyű, de elegáns ebéd.
- Füstölt lazac helyett lazac és fekete szezám onigiri (japán rizsgolyók): Csak hagyd ki a pirítást, és pelyhesítse a lazacot, mielőtt belekevered a rizsbe.
A pácolást a saját időbeosztásod szerint csinálhatod. A lazacot általában 45 percig pácoljuk, de ha még nem áll készen a grillezésre, akkor maradhat még néhány órán át a hűtőben.