görögdinnyés savanyúság
Fotó: Shutterstock

Ne dobd ki a görögdinnye héját – tökéletes savanyúság készül belőle!

Bár kevesen tudják, de tökéletes maradékmentőként funkcionál a görögdinnye héjából készült befőtt, amely savanyúságként nagyon sokáig eláll. Mutatjuk is a receptet.


Hozzávalók

  • 1 közepes görögdinnye;
  • pár csipet pácolósó, plusz szükség szerint több só;
  • 1 közepes citrom;
  • 900 g kristálycukor;
  • 0,5 l desztillált fehér ecet;
  • 0,5 l víz;
  • 11 darab fahéjrúd;
  • egész szegfűszeg;
  • őrölt szegfűbors.

Elkészítése, mely közel 2 órát vesz igénybe

Vágjuk le a görögdinnye héját úgy, hogy azon nagyon kevés rózsaszínű hús maradjon.

Egy hámozókés segítségével húzzuk le a héj legfelső rétegét, majd szeleteljük fel pár centiméteres kockákra.

Ez is érdekelhet: Ha a tökéletes dinnyét szeretnéd kiválasztani, csak a két ujjadat kell használnod

g\u00f6r\u00f6gdinny\u00e9s savany\u00fas\u00e1g

Fotó: Shutterstock

Tegyük a héjdarabokat egy nagy edénybe, és öntsünk hozzá annyi hideg vizet, hogy teljesen ellepje a darabokat. Adjuk hozzá ekkor a pácolósót, és keverjük addig, amíg feloldódik. Fedjük le, és szobahőmérsékleten hagyjuk áztatni egy teljes éjszakán át.

Ha megvolt a pihentetés, csepegtessük le jól a őket, ezután tegyük egy rozsdamentes acélból készült lábasba. Adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy ellepje az edény tartalmát, majd középmagas hőfokon forraljuk fel. Puhulásig hőkezeljük – ez körülbelül 12-14 percig tarthat. Jól csepegtessük le, és tegyük vissza a héjat a lábasba.

Vékonyan szeleteljük fel a citromot, és távolítsuk el a magokat. Tegyük egy kis lábasba, és ismételjük meg pontról pontra azt a folyamatot, amelyet a dinnyehéjakkal tettünk.

Ezt is olvasd el! Nem csak az ízéért szeretjük: a görögdinnye 9 jótékony hatása

Adjuk hozzá a citromot, a kristálycukrot, a fehér ecetet, a vizet, 4 fahéjrudat, szegfűszeget és őrölt szegfűborsot a görögdinnye héjához. Forraljuk fel közepes lángon, majd folytassuk a főzést gyakori kevergetés mellett, amíg a héj áttetszővé nem válik, és a keverék térfogata nem csökken – körülbelül 25-30 percig.

Távolítsuk el ezután a fahéjakat, majd egy merőkanál segítségével töltsük át a görögdinnye héját az üvegekbe – pár centis térközökkel. Minden üvegbe rakjunk ezután egy friss fahéjrudat. A forró szirupot kanalazzuk az üvegekbe úgy, hogy a héjat ellepje, és arra is ügyeljünk, hogy ne maradjanak benne légbuborékok.

A sterilizált és felmelegített befőttesüvegek peremét töröljük át tiszta, nedves papírtörlővel. Csavarjuk rá a fedeleket.

Az üvegeket vízfürdős befőzőgépben 10 percig dolgozzuk fel. Ezután vegyük ki a vízfürdős befőzőgépből, és hagyjuk hűlni 12-24 órán át.

A kész savanyúságokat száraz, sötét helyeken legfeljebb 1 évig tárolhatjuk. Azokat az üvegeket, amelyek nem záródtak jól le, hűtőszekrényben is elállnak, de ezeket 1 hónapon belül el kell fogyasztanunk.

Forrás: TheKitchn

A figyelmetekbe ajánljuk