Nő a hűtő előtt
Fotó: Shutterstock

Sokak szerint a forró ételt tilos a hűtőben tartani - de vajon mi az igazság?

Mítosz vagy valóság: tényleg veszélyes a forró ételt a hűtőben tárolni?

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy kiadós családi ebéd után ott találtuk magunkat a konyhában a maradékokkal, és azon gondolkodtunk: vajon be lehet-e tenni a még forró ételt a hűtőbe, vagy inkább várjunk vele? Egyesek szerint ez elősegítheti a baktériumok elszaporodását, mások azonban épp azt mondják, hogy a gyors lehűtés elengedhetetlen az élelmiszer-biztonság szempontjából. De mi az igazság?


Dr. Benjamin Chapman, az Észak-Karolinai Állami Egyetem élelmiszer-biztonsági szakértője szerint azoknak van igazuk, akik az utóbbi módszert választják, vagyis az étel hőfokától függetlenül azonnal a hűtőbe teszik a maradékot – írja a The Kitchn.

Ezt is olvasd el! Ha így melegítjük, a kihűlt pizza olyan lesz, mintha épp a kemencéből vettük volna ki

A szakember szerint fontos különbséget tenni a főtt ételek és az otthon sütött pékáruk, kenyerek között. Utóbbiakat ugyanis egyáltalán nem szükséges hűteni, de minden olyan ételt, melynek elkészítése során az alapanyagot főztük, sütöttük vagy pároltuk, érdemes a lehető leghamarabb lehűteni.

A legtöbben abban a tévhitben nőttünk fel, hogy meleg ételt nem rakunk hűtőbe, az ugyanis élelmiszerbiztonsági szempontból aggályos. Tisztázzuk: egyáltalán nem az, sőt! A cél mindig az, hogy a lehető leghamarabb hűtőbe kerüljön minden

– idézi a portál a szakértőt, aki szerint

a főtt ételek hőmérsékletét tekintve létezik egy „kritikus zóna”, amire érdemes különösen odafigyelni.

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint valódi veszély akkor van, ha az étel 4 és 60 fok közötti hőmérsékleten, szabadon van hagyva. Ez ugyanis az a hőfok, ami a leginkább alkalmas a baktériumok elszaporodására

– mondja a szakértő, aki szerint ez is jól bizonyítja azt, hogy bármilyen forró is legyen az étel, a hűtőben a helye.

A figyelmetekbe ajánljuk