Mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy kiadós családi ebéd után ott találtuk magunkat a konyhában a maradékokkal, és azon gondolkodtunk: vajon be lehet-e tenni a még forró ételt a hűtőbe, vagy inkább várjunk vele? Egyesek szerint ez elősegítheti a baktériumok elszaporodását, mások azonban épp azt mondják, hogy a gyors lehűtés elengedhetetlen az élelmiszer-biztonság szempontjából. De mi az igazság?
Dr. Benjamin Chapman, az Észak-Karolinai Állami Egyetem élelmiszer-biztonsági szakértője szerint azoknak van igazuk, akik az utóbbi módszert választják, vagyis az étel hőfokától függetlenül azonnal a hűtőbe teszik a maradékot – írja a The Kitchn.
Ezt is olvasd el! Ha így melegítjük, a kihűlt pizza olyan lesz, mintha épp a kemencéből vettük volna ki
A szakember szerint fontos különbséget tenni a főtt ételek és az otthon sütött pékáruk, kenyerek között. Utóbbiakat ugyanis egyáltalán nem szükséges hűteni, de minden olyan ételt, melynek elkészítése során az alapanyagot főztük, sütöttük vagy pároltuk, érdemes a lehető leghamarabb lehűteni.
A legtöbben abban a tévhitben nőttünk fel, hogy meleg ételt nem rakunk hűtőbe, az ugyanis élelmiszerbiztonsági szempontból aggályos. Tisztázzuk: egyáltalán nem az, sőt! A cél mindig az, hogy a lehető leghamarabb hűtőbe kerüljön minden
– idézi a portál a szakértőt, aki szerint
a főtt ételek hőmérsékletét tekintve létezik egy „kritikus zóna”, amire érdemes különösen odafigyelni.
Ez is érdekelhet! Hámozott paradicsom? Ezzel az egyszerű trükkel másodpercek alatt megvan
Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint valódi veszély akkor van, ha az étel 4 és 60 fok közötti hőmérsékleten, szabadon van hagyva. Ez ugyanis az a hőfok, ami a leginkább alkalmas a baktériumok elszaporodására
– mondja a szakértő, aki szerint ez is jól bizonyítja azt, hogy bármilyen forró is legyen az étel, a hűtőben a helye.