Január 6-án elkezdődött a farsangi időszak, ami nemcsak a bálokról és jelmezekről, de sok esetben a fánkról is szól. Természetesen, mint oly’ sok desszertre, úgy erre is igaz, hogy minden országban eltérően készítik el, mégis vannak olyan alapvető trükkök, amiket mindenképpen érdemes követni, ha tökéletes édességet szeretnénk az asztalra varázsolni.
A Drive számol be arról, hogy az eredeti fánk receptjét több ország is a sajátjának szeretné tudni. A franciák szerint Marie Antoinette volt az, aki egyszer a nép közé vegyülve megkóstolta a finomságot, ami annyira ízlett neki, hogy végül a királyi cukrászda egyik legkelendőbb édessége lett.
Ezzel szemben a bécsiek úgy gondolják, hogy egy helyi pék, Cecilia Krapfen nevéhez köthető a desszert. Az ő történetük szerint a fánk úgy született, hogy Cecilia idegességében letépett egy darabot az előre elkészített tésztából, majd egy ember felé hajította, ám az a forró olajba esett.
Ez is érdekelhet! Egyre népszerűbb a grúzok pizzája – így készül a khachapuri!
A fánk elkészítése során az alapanyagok hőmérsékletére nagy hangsúlyt kell fektetni
Fotó: Shutterstock
Bármi is legyen az igazság, az biztos, hogy vannak olyan alapvető lépések, amiket betartva az általunk készített fánk is mennyei lesz!
A megfelelő hőmérséklet
A kelt tészták esetében általában különösen nagy figyelmet igényel az, hogy minden alapanyag a legoptimálisabb hőmérsékleten kerüljön az ételbe. A fánk esetében ez viszonylag bonyolult, mert sok összetevőből áll.
Mindenekelőtt a tojást érdemes jó előre kivenni a hűtőből, hogy felvegye a szoba hőmérsékletét. A kelt tészta elkészítéséhez fontos, hogy a tej ne legyen forró, csak langyos. Melegíthetjük mikróban vagy tűzön, a lényeg, hogy ne forrósodjon túl.
Az olaj esetében sem mindegy a hőfok:
ha túl hideg olajba tesszük a tésztát, az megszívja magát, ha pedig túl forróba, akkor pillanatok alatt megég.
Szánj időt a dagasztásra!
A kelt tészta elkészítése során az egyik legfontosabb mozzanat a dagasztás, ami sokak számára idegőrlő lehet, de a tökéletes fánk titka ebben rejlik. Fontos, hogy a lisztet mindig alaposan szitáljuk át, hogy ne maradjon csomós. A tésztát addig gyúrjuk, amíg levegős nem lesz és csak akkor kezdjük el használni, ha elválik az edény falától!
A szalagos fánk titka: a fedő
Bármilyen fánkot is készítsünk, figyeljünk a dagasztásra
ShutterstockA farsangi szalagos fánk az egyik legnépszerűbb, de legnehezebben elkészíthető verziója az édességnek. A portál tanácsai szerint
a kiszaggatott tésztakorongok közepén először egy mélyedést kell készíteni és ezzel az oldalával lefelé kell a forró olajba tenni. Ezután helyezzünk rá egy fedőt és hagyjuk sülni 1-1,5 percen keresztül.
Ha letelik az idő, fordítsuk meg a tésztát, ám ezúttal ne tegyük vissza a fedőt a serpenyőre!
Ezt is olvasd el! Valóban tartalmaz koffeint a tejcsokoládé? Eláruljuk!
Ügyeljünk a mennyiségre!
Érthető, hogy sokan minél hamarabb szeretnének túlesni a fánkok sütésén, de ez nem mehet a végeredmény kárára! Épp ezért fontos, hogy egyszerre ne süssünk túl sok tésztát, ha ugyanis túl sok kerül az olajba, az kihűl és a fánkok nehezebben készülnek el!