Mintha a barátainknál vacsoráznánk, csak a menü éppen fine dining

Mintha a barátainknál vacsoráznánk, csak a menü éppen fine dining

Egy házaspár évek óta dédelgetett egy álmot arról, hogy egyszer majd megnyitják saját éttermüket. 2019-ben elhatározták, hogy belevágnak, és bár a pandémia igencsak megnehezítette a dolgukat, Iklódi Dóra és Hack Barnabás nem adták fel: átalakították és megújították Ételműhely nevet viselő gasztroműhelyüket, ami immár fine dining lakásétteremként működik Újpest szívében.


Ételműhely/Kaszás Gergely

Ha egyetlen szóval kellene jellemezni az Ételműhely lakáséttermet, azt mondanánk: rendkívüli. Rendkívüli, mert bár hivatalosan lakásétteremnek számít, nem lakásban található. Rendkívüli, mert bár fine dining hely, egyáltalán nem a túl formális fajta. Rendkívüli, mert épp olyan, mintha a barátaink hívtak volna meg magukhoz vacsorára, és egy hibátlan dining menüsort tálalnának fel nekünk.

Ahol jó (l)enni

Ételműhely

Az Ételműhely lakásétterem besorolása két tényezővel magyarázható: az egyik, hogy mindössze 10 férőhelyes – ami biztosítja az exkluzivitást és a családias hangulatot –, a másik pedig, hogy nincs fix nyitvatartása, csak bejelentkezés útját látogatható.

Az étterem két lelke, Dóra és Barnabás olyan atmoszférát teremtettek, amelyben a vendég nem idegennek érzi magát, sokkal inkább barátnak. Az asztalok kellően messze esnek egymástól ahhoz, hogy zavartalanul beszélgethessünk vacsorapartnerünkkel, de az étterem mégsem kelti azt az érzést, hogy tele lenne kitöltetlen helyekkel.

A vacsora alatt Dóra rendszeresen az asztalhoz lép, ismerteti a fogásokat és a melléjük párosított, kis családi pincészetekből gondosan összeválogatott borokat.

Ezen felül, ha a vendég igényli, baráti beszélgetésbe elegyedik velük, a legkíváncsibbak pedig bármikor felpattanhatnak a helyükről és a konyhapulthoz ülhetnek, hogy kérdezzenek, praktikákat lessenek el a séftől, vagy csak megnézzék, milyen gasztronómiai varázslat történik a tányérra helyezés előtt.

Mindenki kedvence

Mi a háromfogásos, klasszikus degusztációs menüt próbáltuk ki, melyről Dóra elárulta, hogy best of fogásokból állították össze, azaz olyan ételekből, melyek a nyitás óta a vendégek kedvencei voltak.

Előételként kacsamáj terrine-t szolgáltak fel körtével és napraforgó ropogóssal – a hármas mellé pedig frissen sült bagettet is kaptunk. Bár az ízek is tökéletes harmóniát alkottak, a fogással kapcsolatban mégis a textúrák játékossága volt a lenyűgöző: a kacsamáj szinte már-már habkönnyű és krémes volt, amit a ropogós keménysége és a körte zseléssége a lehető legjobban egészített ki.

Ezt követte a borjúgerinc spenóttal, hajdinával és jus-vel. A bárány tökéletes állagúra készült – elég volt egyetlen mozdulat a késsel, hogy egy íncsiklandó falat leváljon a többiről. A spenót és hajdina kissé földes ízvilága, remekült passzolt a jus sósságához, az pedig már tényleg csak plusz, hogy gyönyörű összképet mutattak.

Desszertként egy falat erdő érkezett a tányérunkon: a brownie-ágy szimbolizálta a földet, a csokoládéba rejtett mousse kődarabnak tűnt, amely mellett egy ropogós, csokis keksz jellegű ág emelkedett a magasba. A házi szederlekvár és a díszítésként szolgáló áfonya savasságával vált kerekké a fogás.

Izgalmas párosok

Az Ételműhely nagy büszkesége, egyben erénye, hogy a borkínálatra is kiemelt figyelmet fordítanak. Minden fogáshoz gondosan kiválasztott tételeket párosítanak, amelyek hazai családi pincészetekből származnak.

Az előételhez a Torma pincészet 2016-os évjáratú biodinamikus, Zoll-tán nevet viselő száraz fehérborát kóstoltuk, a főételhez egy gyümölcsös és fűszeres jegyekkel egyaránt rendelkező syrah-t kóstoltuk a badacsonyi Váli pincészet kínálatából, végül a desszerthez egy testes, szűretlen vörösbort töltöttek a poharunkba: a Turay pincészet 2018-as cabernet sauvignon-ját, mely érett tanninokkal rendelkezik, mégis gyümölcsös.

Egy jó tipp

Az Ételműhely új üde színfoltja a hazai gasztroszektornak: méretéből és jellegéből adódóan sem az a hely, ami tömegeket vonz, épp ezért lehet csábító azok számára, akik nyugalomban, és baráti hangulatban szeretnének étteremélményben részesülni. Olyan, mint egy titkos hely, kissé távol a belváros forgatagától, amiről szívesen mesélünk azoknak, akik éheznek egy jó tippre – és egy jó vacsorára.

Ételműhely/Kaszás Gergely

A házaspár női tagja, Iklódi Dóra gasztrobloggerként kezdte a pályáját, majd több receptkönyvet is kiadott: a Cukormentes örömök és Cukormentes édességek című kötetekkel – ahogy a nevük is jelzi – Dóra célja az volt, hogy megmutassa, önsanyargatás nélkül is képesek lehetünk cukor és egyéb finomított élelmiszerek nélküli fogásokat, desszerteket készíteni. A szerző saját tapasztalatait vette alapul, hiszen önmaga is inzulinrezisztenciával éli mindennapjait.

Hack Barnabás is évek óta a gasztronómia rabja, pályafutását a ma már Michelin-csillagos Costesben és a Costes Downtownban kezdte. Ezen kívül dolgozott a szintén Michelin-csillagos dániai Frederiksminde Hotelben és a tatai Platánban is. Barnabás számos világversenyen megfordult már karrierje során, a 2020-as Szakácsolimpia bronzérmes magyar csapatnak is tagja volt.

A figyelmetekbe ajánljuk