Az eperlekvár tipikusan az a házi finomság, amit sokan túl bonyolultnak tartanak otthon elkészíteni – Martha Stewart receptje azonban ennek épp az ellenkezőjét bizonyítja. Mindössze három hozzávalóval, zselésítő és hosszas főzés nélkül, ráadásul alig 25 perc alatt remek végeredményt kaphatunk. Az eperlekvár friss, lágy állagú, amit reggelikhez, desszertekhez vagy akár joghurthoz is könnyen felhasználhatunk. Praktikus, gyors és a szezonban különösen jó választás.
Hozzávalók:
- kb. 500 g kicsumázott eper
- 100 g cukor
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
Ez is érdekelhet! Egyszerű, mégis csodálatos: így készül az epres galette
Elkészítés:
- Az epret egy késes aprítóban vagy turmixgépben durvára aprítjuk.
- Az aprított epret nagyobb serpenyőbe tesszük (ne lábasba, hogy gyorsabban elpárologjon a nedvesség), majd hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. Közepesen magas lángon főzzük, gyakran kevergetve.
- Körülbelül 9–10 percig főzzük, amíg a lekvár besűrűsödik, és a buborékok teljesen ellepik a felszínét.
- Az elkészült lekvárt üvegbe töltjük, kihűtjük, majd lefedve hűtőben tároljuk.
9-10 pernyi főzés után már mehet is a hűtőbe a lekvár
Fotó: kostasgr/Shutterstock
Még több nyári recept! Hamarosan itt a szezon: így készül a legfinomabb édes sült rebarbara
Tárolási tipp:
Ez a lekvár nem alkalmas hosszú távú tárolásra, ezért szobahőmérsékleten nem is ajánlott tartani. Hűtőben, jól záródó edényben legfeljebb 10 napig fogyasztható biztonságosan. Ha tartósabb megoldást szeretnénk, érdemes inkább befőzhető eperdzsem vagy fagyasztásra alkalmas recept mellett dönteni.
(Forrás: Martha Stewart)