Az epres galette egy kiváló példa arra, hogy a francia konyhaművészet hogyan képes egy egyszerű, hétköznapi alapanyagból is igazán különleges fogást varázsolni. A galette egy rusztikus pite, amely szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthető egyszerűen.
Hozzávalók:
- 20 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 5 dkg porcukor
- 12 dkg teavaj (hideg)
- 60 ml víz
- 45 dkg eper
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 5 dkg porcukor
- 2 dkg étkezési keményítő
Olvasd el ezt is! Pofonegyszerű desszert pár perc alatt: répás muffin
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső sütés, légkeverés nélkül, (165 fok légkeveréssel) és készítsünk elő egy nagy lapos tepsit sütőpapírral. 60 ml vizet tegyünk a fagyasztóba, hogy teljesen jéghidegre hűljön. A tésztához a lisztet egy keverőtálba szórjuk a sóval és a porcukorral. Keverjük el a száraz alapanyagokat és jöhet bele hideg felkockázott vaj is. Dolgozzuk össze egészen finom morzsákra.Ha már apró, morzsás, jöhet hozzá a jéghideg vízből 4 evőkanál. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze sima tésztává. Ha szükséges adjunk még hozzá plusz vizet. Csomagoljuk egy fóliába és tegyük a hűtőbe 20 percre. A töltelékhez az epreket kicsumázzuk és vékony szeletekre vágjuk. Ízesítjük vaníliás cukorral, porcukorral és alaposan forgassuk át, hogy a cukor felolvadjon és mindenhol bevonja a gyümölcsöt. Végül hintsük meg étkezési keményítővel és keverjük alaposan össze.
Terítsünk magunk elé egy sütőpapírt és készítsünk elő egy nyújtófát és egy kevés lisztet a nyújtáshoz. A lehűlt tésztát enyhén lisztezzük meg alul felül és óvatosan kezdjük el egy nagy körré nyújtani. Nyújtás közben 1-2 alkalommal fordítsuk át, hogy alá tudjunk lisztezni ha szükséges és egyenletesen nyújtsuk 3 mm vastagra. A gyümölcsöt keverjük át és halmozzuk a tészta közepére. Igazgassuk el és a szélét hajtsuk rá vissza körben haladva. A felesleges lisztes részeket söprögessük le egy ecsettel. Emeljük át egy nagy tepsire és süssük 30 perc alatt készre.