Bár a világ két talán legismertebb street foodja, a döner és a gyros első ránézésre nagyon hasonlónak tűnik, valójában számos különbség van közöttük. Mutatjuk, melyek ezek!
A legfőbb hasonlóság a két klasszikus között az elkészítési mód, ami a származási hellyel függ össze. A döner kebab a mai Törökországból származik, először a 19. században, az Ottomán Birodalomban készítették el.
Ez is érdekelhet! 5 szuperélelmiszer, amit mindenképpen építs be az étrendedbe
A hús elkészítésének technikája – vagyis a függőlegesen egymásra helyezett hússzeletek forgatva sütése – eredetileg innen származik, és az 1920-as évek elején kivándorló törökök honosították meg Görögországban. Ezután egyenes út vezetett a görög változat kialakulásához.
Döner kebab
Fotó: Shutterstock
Fontos különbség, hogy a húst különböző módon készítik el a gyros és a döner esetén.
A gyrosba jellemzően sertéshús, esetleg csirke kerül, az egész hússzeleteket pedig sütés közben vágják le. Ezzel szemben a dönert a legtöbbször darált, majd forgatva összesütött marhából, bárányból vagy csirkéből készítik. A gyros általában enyhébb ízű, a döner viszont gyakran csípős.
Gyros
Fotó: Shutterstock
Ajánljuk figyelmedbe! 6 mártás, ami elmaradhatatlan a grillezés során
A legtöbben a hasonló tálalás miatt szokták összekeverni a két ételt, és bár valóban vannak hasonlóságok – például mindkét ételben találunk joghurtos-fokhagymás szószt –, mégsem teljesen ugyanaz a kettő. Amíg a gyrost tradicionálisan kizárólag pitában adják, a dönert a pitán túl más kenyérfélékben, például lavashban vagy filóban is gyakran felszolgálják.