BBQ szósz
Fotó: Shutterstock

6 mártás, ami elmaradhatatlan a grillezés során

A nyár főként a nyaralásról és strandolásról szól, ám ne felejtsük el azt sem, hogy milyen hangulatos tud lenni egy kora esti sütögetés a családdal vagy barátokkal, ahol a friss zöldségek és megsütött hús mellett élvezhetjük egymás társaságát. Egy grillezés sem lehet teljes a megfelelő, szezonális ételekhez passzoló mártások nélkül, így a Drive magazin cikkbe szedett hat receptet, amivel feldobhatjuk a legegyszerűbb grillvacsorát is.

Aioli 

  • 1 tojássárgája
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 tk citromlé
  • 20 ml olívaolaj
  • só, bors (ízlés szerint)

Aprítsuk fel a fokhagymát, majd egy mozsárban zúzzuk pépessé. Adjuk hozzá a sót és a borsot, majd a tojássárgáját is. Apránként adagoljuk az olajat, majd alaposan keverjük össze az így kapott szószt. Adjuk hozzá a citromlevet is, és keverjük bele az aioliba.

Sült paprikás mártogatós

S\u00fclt paprik\u00e1s m\u00e1rtogat\u00f3s

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 2 db kaliforniai paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 ml paradicsomszósz (passata)
  • só, bors (ízlés szerint)

Aprítsuk fel a kaliforniai paprikákat és a fokhagymát is, majd egy tálban alaposan dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a fűszereket és a passatát is, miután pedig jól elkevertünk mindent, már tálalhatjuk is.

Kapros-joghurtos mártogatós

Hozzávalók:

  • 250 g görög joghurt
  • 1 csokor kapor
  • 2 ek olívaolaj
  • ½ citrom leve
  • só, bors (ízlés szerint)

Egy tálban keverjük el az összes hozzávalót.

Avokádós-joghurtos mártogatós

avok\u00e1d\u00f3s-joghurtos m\u00e1rtogat\u00f3s

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb avokádó (vagy 2 kisebb)
  • 50 g joghurt
  • 1 lime leve
  • só, bors (ízlés szerint)

Nincs más dolgunk, mint egy tálban összekeverni a hozzávalókat és már fogyaszthatjuk is.

Kéksajtos-körtés mártogatós

Hozzávalók:

  • 2 körte
  • 80 g kéksajt
  • 1 ek metélőhagyma
  • só, bors (ízlés szerint)

Vágjuk apróra a körtét, majd egy tálban keverjük el a kéksajttal és a metélőhagymával, végül adjuk hozzá a fűszereket.

Chimichurri

Hozzávalók:

  • 30 g petrezselyem
  • 30 g koriander
  • 30 g bazsalikom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ½ fej lilahagyma
  • ½ citrom leve
  • egy kevés olívaolaj és almaecet
  • só, bors (ízlés szerint)

Aprítsuk fel a petrezselymet, a koriandert és a bazsalikomot, kockázzuk fel a lilahagymát, majd locsoljunk rá egy leheletnyi almaecetet. Adjuk hozzá a citrom levét, de ráreszelhetjük a héját is. Dobjuk bele a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Keverjük át alaposan, majd öntsük fel annyi olívaolajjal, hogy ellepje a masszát. Keverjük össze, ezután már tálalhatjuk is az így kapott mártást.

A figyelmetekbe ajánljuk