Aioli
- 1 tojássárgája
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 tk citromlé
- 20 ml olívaolaj
- só, bors (ízlés szerint)
Aprítsuk fel a fokhagymát, majd egy mozsárban zúzzuk pépessé. Adjuk hozzá a sót és a borsot, majd a tojássárgáját is. Apránként adagoljuk az olajat, majd alaposan keverjük össze az így kapott szószt. Adjuk hozzá a citromlevet is, és keverjük bele az aioliba.
Sült paprikás mártogatós
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 2 db kaliforniai paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 ml paradicsomszósz (passata)
- só, bors (ízlés szerint)
Aprítsuk fel a kaliforniai paprikákat és a fokhagymát is, majd egy tálban alaposan dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a fűszereket és a passatát is, miután pedig jól elkevertünk mindent, már tálalhatjuk is.
Egy kis nyári finomság! Édes-savanyú mennyország: így készül a legfinomabb cseresznyés pite
Kapros-joghurtos mártogatós
Hozzávalók:
- 250 g görög joghurt
- 1 csokor kapor
- 2 ek olívaolaj
- ½ citrom leve
- só, bors (ízlés szerint)
Egy tálban keverjük el az összes hozzávalót.
Avokádós-joghurtos mártogatós
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 1 nagyobb avokádó (vagy 2 kisebb)
- 50 g joghurt
- 1 lime leve
- só, bors (ízlés szerint)
Nincs más dolgunk, mint egy tálban összekeverni a hozzávalókat és már fogyaszthatjuk is.
Ez is érdekelhet! Lecsó minden mennyiségben: 5 recept a világ különböző tájairól
Kéksajtos-körtés mártogatós
Hozzávalók:
- 2 körte
- 80 g kéksajt
- 1 ek metélőhagyma
- só, bors (ízlés szerint)
Vágjuk apróra a körtét, majd egy tálban keverjük el a kéksajttal és a metélőhagymával, végül adjuk hozzá a fűszereket.
Chimichurri
Hozzávalók:
- 30 g petrezselyem
- 30 g koriander
- 30 g bazsalikom
- 3 gerezd fokhagyma
- ½ fej lilahagyma
- ½ citrom leve
- egy kevés olívaolaj és almaecet
- só, bors (ízlés szerint)
Aprítsuk fel a petrezselymet, a koriandert és a bazsalikomot, kockázzuk fel a lilahagymát, majd locsoljunk rá egy leheletnyi almaecetet. Adjuk hozzá a citrom levét, de ráreszelhetjük a héját is. Dobjuk bele a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Keverjük át alaposan, majd öntsük fel annyi olívaolajjal, hogy ellepje a masszát. Keverjük össze, ezután már tálalhatjuk is az így kapott mártást.