Ha létezik igazi klasszikus sütemény, akkor a cseresznyés pite mindenképpen az! Nem csupán a habkönnyű tésztája, de a savanykás töltelék miatt is tökéletes választás lehet egy kisebb vagy nagyobb családi összejövetelre a nyáron, amit minden korosztály imádni fog. Recept.
Hozzávalók a tésztához:
- 75 g mandulaliszt
- 60 g cukor
- 1 teáskanálnyi só
- 350 g fehérliszt
- 250 g vaj
- 2 tojás
- sütőpor
- 1 evőkanál tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
- 700 g cseresznye
- 50 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fahéj
- zsemlemorzsa
Ez is érdekelhet! Egyszerű, mégis csodálatos: így készül az epres galette
A pitét az elkészítése után akár fagyival is tálalhatjuk
Fotó: Shutterstock
Elkészítés:
1.A tésztához dolgozzuk össze a száraz hozzávalókat: a kétféle lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót, majd adjuk hozzá a vajat.
2. Válasszuk szét a tojásokat és a sárgájukat adjuk hozzá a keverékhez. Ezután a masszához adjuk hozzá a tejfölt.
3. Lisztezett felületen gyúrjunk belőle tésztát, majd válasszuk ketté: az egyik legyen nagyobb, a formája miatt. Hagyjuk pihentetni a hűtőben, legalább egy órára.
4. Ha nem magozott cseresznyét választottunk, magozzuk ki, majd szórjuk meg cukorral, vaníliás cukorral és a fahéjjal.
Ajánljuk figyelmedbe! Pofonegyszerű desszert pár perc alatt: répás muffin
5. A nagyobbik fél tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd helyezzük egy kivajazott tepsibe. Szórjunk rá zsemlemorzsát, ezután pedig oszlassuk el rajta egyenletesen a beízesített cseresznyét.
6.A kisebb tésztát is nyújtsuk ki, vágjunk belőle csíkokat és helyezzük a töltelék tetejére. Ezután kenjük be tojásfehérjével.
7.Az egészet helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 45 percig.