A cukor egészségre gyakorolt negatív hatásait talán nem kell részletezni. Ha szeretnénk minél tudatosabban táplálkozni, vagy csak betartanánk az újévi fogadalmunkat, miszerint kevesebb cukros ételt fogyasztunk, érdemes kipróbálni ezeket az egyszerű, de zseniális desszerteket, amiket bármikor pillanatok alatt összedobhatunk.
Mandulás-csokoládés nyers „muffin“
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 100 g mandula;
- 70 g mandulavaj;
- 205 g kókuszolaj;
- 50 g kókuszreszelék;
- 2 evőkanál rizsmaláta szirup;
- 1 teáskanál őrölt fahéj;
- 1 teáskanál vaníliakivonat;
- 100 g puffasztott rizs;
- 160 ml juharszirup;
- 70g kakaópor.
Így készítsük el:
- Béleljünk ki egy muffinformát muffinpapírokkal.
- Aprítsuk durvára a mandulát konyhai robotgépben. Adjuk hozzá a mandulavajat, a kókuszolaj felét, a kókuszreszeléket, a rizsmaláta szirupot, a fahéjat, a vaníliát és két evőkanál juharszirupot, majd pépesítsük össze.
- Osszuk szét egyenletesen a muffinpapírok között és egy kanál segítségével nyomkodjuk szét. Tegyük a fagyasztónkba 10 percre, hogy kissé megszilárduljon.
- A feltét elkészítéséhez keverjük össze a maradék kókuszolajat, a kakaóport és a maradék juharszirupot egy pohárban.
- Osszuk szét a muffinok között, majd fagyasszuk további 30 percig, amíg megdermed. Tálaláskor hintsük meg extra mandulával és kókuszreszelékkel.
Csokoládés-vaníliás sütemény
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók a tésztához:
- 375 g kimagozott datolya;
- 150 g hajdinaliszt;
- 300 g mandulaliszt;
- 35 g kakaópor;
- 1 vaníliarúd;
- másfél teáskanál szódabikarbóna.
Hozzávalók a vaníliás pudinghoz:
- 225 g kókuszolaj;
- 150 g hozzáadott cukor nélküli étcsokoládé;
- 6 db tojás;
- 300 ml író/tej.
Így készítsük el:
- Tegyük a datolyát egy tálba, és öntsük fel 750 ml forró vízzel. Hagyjuk állni 10 percig, hogy megpuhuljon, majd csepegtessük le és vágjuk apróra.
- A puding elkészítéséhez tegyük az apróra vágott datolyát és a többi hozzávalót egy tálba, és keverjük össze.
- Öntsük az így kapott tésztát az előkészített tepsibe, simítsuk el a felületét egy spatulával, és süssük 50 percig, majd végezzünk szúrópróbát, és ha szükséges, süssük még 10 percig.
- A vaníliás pudinghoz keverjük össze az összes hozzávalót egy lábasban, majd magas hőfokon kevergetve forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, tegyük át egy turmixgépbe, és turmixoljuk simára. Tegyük félre 10 percre, hogy összeálljanak az ízek.
- Vegyük ki a tésztát a sütőből, és egy nyárs segítségével szúrjunk lyukakat az aljáig. Öntsük a vaníliás puding egyharmadát a süteményre, majd pihentessük 5 percig, hogy felszívódjon.
- Tálaláshoz öntsük le a maradék pudinggal.
Egészséges, nyers tiramisu
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 150 g kimagozott aszalt szilva;
- 125 ml eszpresszó;
- 60 ml erősített bor (pl. marsala);
- 2 evőkanál kakaópor;
- 1 evőkanál frissen őrölt kávé;
- 80 ml rizsmaláta szirup;
- 80 g chiamag;
- 400 ml kókusztej;
- 2 teáskanál vanília kivonat;
- 40 g nyers kakaóbab.
Így készítsük el:
- Az apróra vágott aszalt szilvát áztassuk be marsalába és eszpresszóba. Tegyük félre 3 órára.
- Közben egy tálban keverjük össze a kakaót, az őrölt kávét, 2 evőkanál rizsmaláta szirupot, 40 g chia magot, 150 ml kókusztejet és 185 ml meleg vizet. Keverjük jól össze, majd tegyük át egy légmentesen záródó tartályba, és hűtsük 3 órán át.
- Tegyük a vaníliát és a maradék chia magot, rizsmaláta szirupot és kókusztejet egy külön tálba, keverjük össze, majd ezt is tegyük át egy tartályba, és hasonlóan hűtsük 3 órán át.
- A tálaláshoz a vaníliás és a csokoládés chiát egy kanállal keverjük össze, hogy megpuhuljanak. Kanalazzuk az aszalt szilvát 4 pohárba. Erre tegyük a vaníliás chiamousse felét, majd a következő rétegként a csokoládés chiát, végül egy utolsó réteg vaníliásat. Szórjuk meg extra kakaóval, és a kakaóbabbal.
Ajánljuk figyelmedbe! Egyszerű és nagyszerű a mogyoróvajas amerikai keksz – recept!
Ricottás sajttorta
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 250 g krémsajt;
- 225 ml juharszirup;
- 2 db tojás;
- 1 narancs reszelt héja, plusz a leve;
- 1 evőkanál kukoricaliszt;
- 1 evőkanál őrölt fahéj;
- 1 kg friss ricotta;
- 1 vaníliarúd;
- 250 g fagyasztott áfonya;
- 75 g pörkölt mogyoró.
Így készítsük el:
- Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. A krémsajtot és 125 ml juharszirupot robotgép segítségével magas fordulatszámon 5 percig verjük, amíg összeáll. Adjuk hozzá a tojásokat, a narancshéjat, a kukoricalisztet, a fahéjat és a ricottát, és verjük további 5 percig, amíg egységessá válik.
- Tegyük át egy nagyobb sütőformába, majd süssük 40 percig, vagy amíg aranyszínűre pirul és megszilárdul. Akkor lesz tökéletes, ha a belseje még kissé folyós marad.
- Miután kivettük a sütőből, hűtsük 3 órán keresztül.
- Tálalás előtt melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Egy kis serpenyőben közepes lángon keverjük össze a narancslevet, a vaníliarudat és a magokat, valamint a maradék 100 ml juharszirupot, és addig keverjük, amíg besűrűsödik.
- Tegyük az áfonyát egy tepsibe, kanalazzunk rá 2 evőkanál narancsszirupot, a többit tegyük félre a tálaláshoz. Süssük 12-15 percig, amíg a bogyók elkezdenek szétpukkadni. Hűtsük 5 percig.
- A sajttorta tetejére rászórhatjuk a mogyorót, áfonyát és a maradék narancsszirupot is.
Datolyás-diós kókuszgolyó
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 100 g dió;
- 100 g kesudió;
- 100 g mandula;
- 50 g instant zabkása;
- 100 g aszalt sárgabarack;
- 150 g kimagozott datolya;
- 100 g kimagozott aszalt szilva;
- 2 evőkanál szezámmag;
- 2 evőkanál kakaópor;
- 1 teáskanál őrölt fahéj;
- 2 evőkanál méz;
- 90 g kókuszreszelék.
Így készítsük el:
- Vágjuk fel az olajos magvakat. Tegyük őket egy száraz serpenyőbe, és közepes hőfokon kevergetve 2-3 percig pirítsuk. Ezután dobjuk bele egy konyhai robotgépbe, és daráljuk finomra.
- Adjuk hozzá a zabot, a sárgabarackot, a datolyát, az aszalt szilvát, a szezámmagot, a kakaót, a fahéjat és a mézet, és 2-3 percig dolgozzuk össze, amíg a keverék pépessé válik.
- Osszuk nagyjából 50 g-os adagokra, majd benedvesített kézzel formázzunk kis golyókat.
- Forgassuk meg a kókuszreszelékben, majd tálaljuk. A golyók légmentesen záródó edényben akár 2 hétig is elállnak.
(Forrás: Delicious)