két hot dog ketchuppal és mustárral
Fotó: Shutterstock

Egy élelmiszer kiiktatásával könnyen elkerülhetjük a cukorbetegség kockázatát

Bár a genetika nagy szerepet játszik az általános egészségi állapotunkban, tanulmányról tanulmányra bebizonyosodik, hogy az, hogy mit eszünk és iszunk, növelheti vagy csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát.


Egy jó példa erre: a bortól a kávén át a teljes kiőrlésű gabonafélékig sokféle ételről és italról kimutatták, hogy potenciálisan csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Ez is érdekelhet: Nem árt vigyázni: ez az 5 legcukrosabb gyümölcs

A PLOS Medicine január 17-i számában megjelent új tanulmány egy másik, az ételeinkben, italainkban és környezetünkben található elemmel foglalkozik, amely szintén szerepet játszhat a cukorbetegség arányában. Azoknál, akik több nitrátot és nitritet fogyasztanak, megnőhet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Tekintettel arra, hogy a Centers for Disease Control and Prevention becslései szerint 10 amerikai felnőttből közel 4 már prediabéteszesnek minősül, ami a 2-es típusú cukorbetegség előfutára, bölcs dolog lehet ennek kicsit jobban utánanézni.

Ha tovább olvasnál: Ehetnek-e sajtot a cukorbetegek?

Mit talált a tanulmány?

sonka serpeny\u0151ben

Fotó: Shutterstock

A kutatáshoz a tudósok a 2009-ben indult, webalapú NutriNet-Sante projekt adatait használták fel. Elemezték a kórtörténettel, étrenddel, életmóddal és egyéb fontos egészségügyi aktualitásokkal kapcsolatos önbevallásokat 104 168, 15 éves és idősebb résztvevő esetében. Kifejezetten ehhez a jelentéshez a teljes nitrit- és nitrátkitettséget vizsgálták az adatok alapján.

Azt találták, hogy azok az emberek, akik hajlamosak voltak több nitritet és nitrátot tartalmazó ételt fogyasztani, nagyobb valószínűséggel kaptak 2-es típusú cukorbetegség diagnózist a későbbiekben.

Miben találhatók nitritek és nitrátok?

Ezek a szervetlen növényi tápanyagok természetes módon a talajban és a vízben fordulnak elő, valamint a zöldségek széles skáláján. A leveles zöldségek, a cékla és a gyökérzöldségek mind természetes forrásai. Bizonyos élelmiszerekhez azért is adják ezeket hozzá, hogy meghosszabbítsák az eltarthatósági idejüket és gátolják a baktériumok szaporodását.

A feldolgozott húsok, mint a sonka, a szalonna, a csemegehús és a hot dogok mind hozzáadott nátrium- és kálium-nitrátforrások.

Ahogy azt a felsorolásból is látszik, nem kell minden nitritet és nitrátot kerülnünk. Valójában szükségünk van rájuk! A szervezetünkben lévő baktériumok és enzimek lebontják a nitrátokat, nitritekké alakítva azokat, amelyek aztán nitrogén-oxiddá válnak. Ez a vegyi anyag létfontosságú szerepet játszik a szívünk egészségében, a vérnyomásban és az erek egészségében. A nitrogén-oxid bizonyítottan nélkülözhetetlen egyes anyagcsere- és szív- és érrendszeri funkciókhoz. Az Élelmiszertechnológiai Intézet megerősíti, hogy a zöldségekben természetesen előforduló nitrátok a teljes fogyasztásunk mintegy 85%-áért felelősek, és ezektől a nitrátoktól nem kell tartanunk.

Forrás: Eating Well


A figyelmetekbe ajánljuk