grillezett csirkemell

Mindig kiszárítod a csirkemellet? Ez a trükk segíteni fog!

Bár rengetegen szeretjük, a csirkemellnek van egy óriási hibája: viszonylag könnyen kiszárad. Vajon mit lehet tenni, hogy ezt elkerüljük? Elmondjuk!


A legfontosabb, amit el kell kerülni a csirke elkészítésekor, az a száraz textúra. Ez előfordulhat abban az esetben, ha túlsütjük a húst, pác nélkül vagy épp nem a szaftjával együtt készítjük el.

Ezt is olvasd el! Készítsd el egyszerűen a Michelin-csillagos séf sült csirkéjét!

A szaftos csirkemell elkészítésének egyik egyszerű módja, ha egy darab sütőpapírt teszünk a hús tetejére, mielőtt azt a sütőbe tennénk. Ennek használata ugyanis megakadályozza, hogy a csirke túl gyorsan kiszáradjon. Egy másik módja a sütőpapír alkalmazásának az, ha teljesen becsomagoljuk vele a húsunkat, amely így szintén megtartja a nedveit. Mindkét módszert a hús mellé bedobált zöldségekkel is kombinálhatjuk, így egy még teljesebb főételt kaphatunk.

S\u00fct\u0151pap\u00edr

Fotó: Shutterstock

A sütőpapíros módszert száraz párolásnak nevezzük, és pulykahússal szintén működik. Bár a serpenyőt lefedhetjük egy fedővel is, a sütőpapír lehetővé teszi, hogy a sütő hőfoka könnyebben áthatoljon a csirkén. Ez pedig összességében egy egyenletesen átsült húsdarabot eredményez.

Két használati tanácsot még fontos kihangsúlyozni. Egyrészt ne keverjük össze a sütőpapírt más papírfajtával, hiszen azok nem bírják ki a sütőben uralkodó forróság és akár lángra is kaphatnak. Továbbá, amennyiben egész csirkét sütünk és ropogós bőrt szeretnénk elérni, nem ajánlott a sütőpapír használata.

Ez is érdekelhet: Isteni vacsoraötlet: aranyló csirke, fokhagymás-paprikás mártásban

Egyes szakácsok alumíniumfóliát is használnak húsok és zöldségek csomagolására. Igaz, hogy szorosabban be lehet az alapanyagainkat bugyolálni alumíniumba és nagyobb hőfokot is kibír, azonban könnyen beleragadhat is ételünkbe. Ha például csirkéhez használnánk alumíniumfóliát, előfordulhat, hogy apró darabok tapadnak majd a hús aljára.

A sütőpapír azonban beválik, bármilyen sütőt is használunk.

Egy dolgunk van csupán: a csirkemell tetejére helyezzünk el egy sütőpapírt.

A figyelmetekbe ajánljuk