csalán
Shutterstock

Általában gazként bánnak vele, pedig jóval többet ér

Ugyan a népi gyógyászatban régóta használják, sokan gyomként tekintenek rá még ma is. Pedig nem csak gyógyászati célokra hasznosítható a csalán.


Gaz helyett gyógynövény és sok más

Általában kerüljük a csalán megérintését, hiszen kellemetlen csípéssel párosul a társaságuk.

Pedig gyógyhatású készítmények alapanyaga (a népi gyógyászatban is szerephez jutott), valamint egészséges leves és tea is készíthető belőle. Emellett – jellemzően a cukorbetegség és a magas vérnyomás kezeléséhez – gyógyszereket is gyártanak a növényből.

Egy közelmúltban publikált tanulmány pedig rámutatott, hogy a gyógyászati és az esetleg élelmezési célokon túl, másra is felhasználható a csalán. Ez elmúlt évszázadokban is készítettek textíliát belőle, azonban az egyszerűbben kezelhető gyapjú és pamut elterjedésével megszűnt az ilyen jellegű felhasználása. Viszont ismét előtérbe került a ruhaipari hasznosításának lehetősége, hiszen az abból készült ruházati anyagok nem váltanak ki allergiás reakciót.

csal\u00e1n

Shutterstock

Mindemellett a csalán termesztése mellett szólhat az az érv is, hogy (más növényekhez viszonyítva) gyengébb minőségű talajon is jól érzi magát, és nem jelentős a növényvédő szer-, a műtrágya- és az öntözővízigénye sem – írja a Haszon a The Conversation cikke alapján.

Otthon

Ráadásul a konyhában is csalánhoz nyúlni: a levesen és a teán túl főzelékként, esetleg pesztóhoz hasonlóan elkészítve, vagy salátaként is fogyasztják. A zsenge csalánleveleket jellemzően a spenóthoz hasonlóan kezelik, valamint az íze is emlékeztet rá. A levél megfőzése után pedig attól sem kell tartani, hogy csípni fog.

A zsenge csalánlevelet jellemzően áprilisban gyűjtik. A fiatal növény a leginkább felhasználható, remek vitamin- és ásványianyag-forrás.

csal\u00e1nleves

Shutterstock

A friss hajtásai tisztítják a vért, valamint hatásosak lehetnek például a köszvény, a magas vérnyomás, a pangásos szívelégtelenség, a szénanátha, a menstruációs fájdalom, valamint a skorbut ellen. A levelei népszerűek egyebek között a reuma, a cukorbaj, a hajhullás és az aranyér esetében. Hatóanyagai között szerepelnek az A- és C-vitaminok, a vas és különböző ásványi sók is.

Nem kicsi ágazat

Nagyjából 8-10 milliárd forintos iparág volt Magyarországon a gyógy-, fűszer-, aroma- és ipari növények gyűjtése és termelése 2021-ben. A gyógynövény alapanyagú készítmények piaca éves szinten 40-50 milliárd forint.

Hazánkban körülbelül 100-120 rendszeresen használt gyógynövényfaj terem, melyekből 70-80 fajt gyűjtenek be a természetes élőhelyükről. Ezek aktív hatóanyagokat tartalmazó részeinek a tömege több ezer tonna lehet.

Magyarországon nagyjából 30 ezer hektáron termesztettek gyógynövényeket az említett évben, valamint mintegy 3 ezer őstermelő foglalkozhatott ezekkel a növényekkel.


A figyelmetekbe ajánljuk